Makedoniju žele da podele na četiri dela - jedan bi pripao Srbiji!

Izvor: BKTV News, 22.Jan.2018, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedoniju žele da podele na četiri dela - jedan bi pripao Srbiji!

Grčki nedeljnik "Elefteri ORA", blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistama, objavio je unajnovijem broju od 21. januara, mapu podeljene Makedonije između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, preneo je portal Antipreš na albanskom jeziku.

Prema objavljenoj mapi Republika Makedonija je podeljena na četiri dela s tim da, kako primećuje portal Atipreš, najmanji deo je predviđen da pripadne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Albaniji, a najveći Grčkoj.

Nešto manje nego Grčkoj predviđeno da prpadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska.

FOTO: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

"Objavljivanje takve mape uz ideju o podeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slovenske Makedonije, što je uslov za njeno članstvo u NATO i dugoočekivanog sastanka Zaeva i Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu. Nadamo se da je ovo šala ili nevolja kao posledica hladne i teške ekonomije Grčke", navodi portal Antipreš.

Grci brže-bolje demantovali: Nismo se dogovorili oko novog imena Makedonije, to je čista albanska provokacija!

Susret premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipra i Zorana Zaeva, najavljen je tokom ekonomskog Foruma u Davosu od 23. do 26. januara.

A u Solunu su, inače, juče održane demonstracije koje su, prema policijskim procenama, okupile više od 100 hiljada ljudi, koji se protive upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja oko imena te bivše jugoslovenske republike.

Fizički sukob Grka i Makedonaca na demonstracijama! (VIDEO)

FOTO: Tanjug/AP/Giannis Papanikos

Glavni slogan protesta bio je "Makedonija je Grčka", a u protestu su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija, sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest, kako su javili grčki mediji, nije bio povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je bio da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč "Makedonija" u svom imenu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč "Makedonija" upotrebi ni u jednom rešenju novog imena Makedonije.

FOTO: Tanjug/AP/Giannis Papanikos

Inače, grčki mediji najavili su danas da će u narednih desetak dana međunarodni predstavnik u ovim pregovorima, Metju Nimic, posetiti Atinu i Skoplje u vezi sa rešenjem ovog spora.

Novo ime Makedonije - Republika Nova Makedonija?

Nimic je nakon prošlonedljenih razgovora sa predstavnicima Grčke i Makedonije u Njujorku izjavio da je optimista i veruje da će dugogodišnji spor oko imena Makedonije biti rešen u narednh šest meseci, te da je obema stranama dao predloge o kojima njihove vlade treba da se izjasne u određenom roku.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.