Izvor: RTS, 06.Avg.2021, 08:47

Grčka četvrti dan u borbi sa požarima – turisti iz Srbije nisu ugroženi

Grčka je već četvrti dan u borbi sa požarima. Svi građani i turisti dobili su SMS upozorenje da izbegavaju akcije koje mogu da izazovu požar. Desetine gradova i sela je evakuisano, od periferije Atine do ostrva Evija i na Peloponezu. Napore spasilaca otežavaju jak vetar i visoka temperatura. Konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević kaže da je srpskih turista najviše na Eviji, i da niko nije ugrožen ni evakuisan. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vlasti u Grčkoj naredile su evakuaciju stanovnika sela u srcu antičke Olimpije na zapadu Peloponeza. Požari koji danima besne uništili su hektare šume i brojne objekte. Vojska je udvostručila napore, a mnogi dovoljno snažni meštani, ostali su da pomognu.

"Da odem? A gde to? Da ostavim kuću da izgori? Žene, starci i deca su se evakuisali, a mi ostajemo da se borimo. Ništa nije ostalo, ovce, koze, masline, sve je nestalo'', kaže jedan od meštana.
Više od 150 požara buknulo je od utorka, od periferije Atine do ostrva Evije. Premijer Micotakis upozorava da najgore tek dolazi.
"Danas očekujemo jake zapadne vetrove u mnogim delovima zemlje. Takvi uslovi bez presedana prate talas vreline koji trpimo danima, i koji je Grčku pretvorio u bure baruta. Šest regiona uključujući Atiku, u statusu su crvenog meteo-alarma. Budite jako oprezni", poručio je Micotakis. 
U Ambasadi Srbije u Grčkoj, uveravaju da su srpski turisti bezbedni.
"Naših turista je najviše na Eviji. Kako sam saznao, otprilike, između osamsto i hiljadu ljudi. Uglavnom su došli u organizaciji agencija i dolaze autobuskim prevozom. Juče su došla dva nova autobusa, prekjuče isto, smene idu normalno, niko nije ugrožen i niko nije evakuisan – deo gde se turisti nalaze, gde turisti odsedaju nije u opasnosti", kaže konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević.
Dodaje da je juča bila velika akcija oko Edipsosa, glavnog grada na Eviji, gde je sečeno drveće i kopan rovovi da vatra ne bi došla bliže gradu.
"Čuo sam se i sa našim ljudima sa Rodosa, jer je tamo pre par dana bila velika vatra, ozbiljan požar, kažu, međutim, da je taj veliki požar ugašen. Pojavljuju se negde manji požari, oni su stalno na oprezu, ali niko od turista ni stranih ni naših nije za sada ugrožen", ističe Milan Vukosavljević.
Za danas je u ugroženim regionima najavljena temperatura od 40 stepeni. Lokalne vlasti upozoravaju na širenje požara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grčka već četvrti dan u plamenu - premijer Micotakis: "najgore tek dolazi"

Izvor: B92, 06.Avg.2021

Grčka je već četvrti dan u borbi sa požarima. Svi građani i turisti dobili su SMS upozorenje da izbegavaju akcije koje mogu da izazovu požar.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.