Godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Uz zvuk sirene i skok bez aplauza obeležena je 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.
Skok je izveo Admir Delić, jedan od mostarskih skakača, preneo je Avaz.

Stari most je srušen 9. novembra 1993. godine, nakon serija granatiranja HVO-a u Mostaru. Delo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557-1566. godine.
Obnova Starog mosta počela je 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren.
Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svetske banke, donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske.
Na Uneskovu listu zaštićenih spomenika Stari most je uvršten 2005. godine  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poruka mira za Mostar, BiH i svijet

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2018

Tradicionalnim skokom bez aplauza, Klub skakača u vodu "Mostari" iz Mostara obilježio je u petak 25. godišnjicu od rušenja Starog mosta, koji je oboren u Neretvu 9. novembra 1993. godine projektilima za okolnih artiljerijskih položaja Hrvatskog vijeća odbrane. Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.