Dodik: Putin podržava Dejtonski sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Putin podržava Dejtonski sporazum

Ruska Federacija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Saveta za implementaciju mira i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je predsednik RS Milorad Dodik, po povratku iz zvanične posete Rusije, tokom koje se sreo i sa predsednikom Vladimirom Putinom.

"To je bio zvaničan sastanak koji je održan u Kremlju i imali smo priliku da zahvalimo predsedniku Putinu za podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Dodik.

On je objasnio da je ta podrška važna, pre svega, zbog toga što su visoki predstavnici za BiH u Savetu bezbednosti u svojim izveštajima uvek iznosili neistine o RS.

"Dobili smo potvrdu da će i na budućim sastancima Ruska Federacija uvažavati informacije koje dođu iz Srpske", kazao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, Putin je dao apsolutnu podršku svim projektima i saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije.

Rukovodstvo Srpske je sa Putinom nastavilo i razgovore oko finansijske podrške, iako je, kako je rekao Dodik, RS u specifičnim okolnostima u kojima nema međunarodni status, "a ako pozajmljujete novac od države onda to ima svoje procedure".

Objasnio je da je Vlada Ruske Federacije kroz rebalans budžeta predvidela određene stavke za podršku RS kroz kreditni aranžman, što je upućeno u parlament na usvajanje, a taj kredit će biti zatvoren "preko jedne banke".

"Tako nećemo biti izloženi neugodnostima i procedurama preko parlamenta BiH i svega onoga što doživljavamo kao veliku neugodnost", izjavio je Dodik i istakao da se radi o povoljnom aranžmanu za RS kojim će se osigurati dugoročna stabilnost budžeta.

Premijerka Cvijanović je, govoreći o ekonomskim aspektima posete Rusiji, naglasila da je jedna od tema bila opredeljenost da se izgradnja Južnog toka realizuje, bez obzira na okolnosti.

"Mi ne možemo da utičemo na međunarodne okolnosti, ali je potvrđeno da Republika Srpska od Južnog toka ne odustaje, a drugi projekat je gasifikacija pre Južnog toka", kazala je Cvijanović.

Premijerka RS je rekla da je potpisala Sporazum sa Gaspromom koji Republici Srpskoj omogućava nabavku gasa bez posrednika, što će isključiti bilo kakvu zavisnost u nabavci ovog energenta.

Ona je navela i da su dogovorena dva kredita i da se radi o "dobrom poslu", prenela je RTRS.

Incko: Entiteti nemaju pravo na otcepljenje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko naglasio je danas da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i integritet garantovani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, prema kome entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

Incko ističe da se ustavna struktura države, uključujući i postojanje entiteta, može menjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definisanom Ustavom BiH.

Visoki predstavnik je naglasio da političari u BiH moraju da prestanu s praksom u kojoj prete jednostranim promenama ustavne strukture zemlje i da moraju da u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum.

Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi Fena saopštenje iz Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.