Dodik: Izbori neprihvatljivi za RS

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Izbori neprihvatljivi za RS

Banja Luka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da su protesti u Federaciji BiH (FBiH) politički motivisani i da su vanredni izbori neprihvatljivi.

Političke snage iz FBiH traže eskalaciju nemira na nivou cele BiH, u RS je situacija stabilna i mirna i vandalizam i problemi u Federaciji nisu razlog za održavanje vanrednih izbora u celoj zemlji, rekao je Dodik za "Glas Srpske".

BiH se sastoji od dva entiteta - FBiH, u kojoj su prošle nedelje buktali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemiri, i RS, gde protesta nije bilo.

"Od početka događaja pokušava da se nametne priča da je navodno u BiH nešto problematično sa stanovišta onoga što se dešava u Federaciji, a uporno izbegavaju da kažu da je problem u nekoliko federalnih kantona gde je srušena vlada i to tamo treba rešiti. Organi na nivou cele BiH, koliko vidim, funkcionišu", kazao je Dodik reagujući na zahteve iz Federacije da zbog novonastale situacije u celoj zemlji budu održani vanredni izbori.

"To je neprihvatljiv predlog, a to što su neki zapalili zgradu Predsedništva BiH neka je druga priča sarajevske čaršije, a ne odnosa u BiH", objasnio je.

On je naglasio da je u atmosferi ovako nagomilanih problema u Federaciji, Srpska stabilna i mirna i da razume sve što se dešava.

"RS je svesna da ima problema, ali ti problemi nisu razlog za vanredne izbore niti su razlog za rušenje. Treba ići na redovne izbore i završiti tu priču", rekao je Dodik, podsetivši da se izbori održavaju u oktobru i da do tada treba pripremati demokratsku atmosferu, a ne praviti vanrednu situaciju.

Vlada FBiH pozvala je juče sve političke subjekte na usvajanje izmena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora u BiH, a predlog izmena zakona bi trebalo danas da bude upućen Parlamentu BiH na usvajanje po hitnom postupku.

"Ako izmene ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, visoki predstavnik Valentin Incko treba da ih nametne", rekao je juče federalni premijer Nermin Nikšić posle pregovora sa demonstrantima u Sarajevu.

Ovakav stav zauzelo je u nedelju rukovodstvo bošnjačke Socijaldemokratske partije, a da bi vanredni izbori bili dobri za BiH smatra i takođe bošnjačka Stranka demokratske akcije kao i član Predsedništva BiH iz redova tog naroda Bakir Izetbegović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS juče je saopšteno da je stanje bezbednosti u Srpskoj zadovoljavajuće i da nije zabeležen nijedan incident proteklih nekoliko dana, iako su i u tom entitetu pozivi za proteste bili aktivni putem društvenih mreža, ali su i otkazivani.

Načelnik Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je da se prate dešavanja u Sarajevu, naglasivši da je razgovarao sa navijačkim grupama i da niko nema volju da podrži takve skupove na prostoru tog grada.

Protest je održan juče jedino u Prijedoru, gde je delegacija protestanata gradonačelniku Marku Paviću uručila spisak zahteva, pa je dogovoreno da se u petak ponovo razgovara o pitanjima koja su postavili.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić kaže da Izborni zakon BiH ne poznaje institut vanrednih izbora i da ovom trenutku, bez izmene zakonskih okvira, nije ni moguće da budu sprovedeni.

Podsetila je da se redovni izbori raspisuju u maju ove godine, a ako bi se i raspustio neki organ vlasti u skladu sa zakonom, i raspisali prevremeni izbori, došlo bi do određenih poklapanja.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Izbori neprihvatljivi za RS

Izvor: Akter, 11.Feb.2014

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su protesti u Federaciji BiH politički motivisani i da su vanredni izbori neprihvatljivi

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.