Atina: Postoje pravne osnove za zahtev za odštetu od Nemačke

Izvor: RTS, 11.Jan.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina: Postoje pravne osnove za zahtev za odštetu od Nemačke

Grčka je obavestila nemačku kancelarku Angelu Merkel da postoje pravne osnove za pokretanje zahteva za odštetu od više milijardi evra, zbog nacističke okupacije te zemlje u Drugom svetskom ratu.
Nemačka je ranije odbacivala takve zahteve Atine, ali grčki predsednik Prokopis Pavlopulos je sada, tokom dvodnevne posete Merkelove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grčkoj, ponovo pokrenuo to pitanje, javio je Rojters.
"Kao Grci, mi smatramo da su takvi zahtevi u pravnom smislu aktivni i mogu biti izneti i rešeni na kompetentnom evropskom forumu, sudskom forumu", rekao je grčki predsednik tokom sastanka sa Merkelovom.
Nemačka se izvinila zbog zločina iz Drugog svetskog rata, ali je saopštila da nije spremna da razgovara o reparacijama i negirala je da bilo šta duguje Grčkoj nakon što je 1960. platila Atini 115 miliona tadašnjih nemačkih maraka.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel se IZVINILA zbog nemačkih zločina, grčki predsednik: ZAHTEVAĆEMO ODŠTETU

Izvor: Blic, 11.Jan.2019

Grčka je danas obavestila nemačku kancelarku Angelu Merkel da postoje pravne osnove za pokretanje zahteva za odštetu od više milijardi evra, zbog nacističke okupacije te zemlje u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.