Turska preti: Odgovorićemo snažnije

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska preti: Odgovorićemo snažnije

Ankara -- Turska je najavila "snažniji odgovor" u slučaju da sirijske granate nastave da padaju na njenu teritoriju.

"I dosad smo uzvraćali na granatiranje, a ako se ova situacija nastavi, odgovorićemo još snažnije", rekao je general Nedžet Ozel za televiziju NTV.

Razmena vatre na tursko-sirijskoj granici traje od prošle srede, a tenzije rastu u regiji u kojoj je od sirijske granate stradalo pet turskih civila.

Iako su obe strane objavile da ne žele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rat, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je eskalaciju graničnog sukoba kao "izuzetno opasnu".

Iz SAD su takođe izrazili zabrinutost, dok je prvi čovek NATO Anders Fog Rasmusen rekao da bi dve zemlje trebalo da ostanu uzdržane, ali i da “NATO ima plan za odbranu Turske, koja može da računa na pomoć saveznika”.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine, drastično su se pogoršali kada je prošle nedelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, koja ima granicu sa Sirijom dugu 900 kilometara i ugostila je skoro 100.000 sirijskih izbeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje Asada sa vlasti.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska preti: Odgovorićemo snažnije

Izvor: OkRadio.rs, 10.Okt.2012

Turska je najavila "snažniji odgovor" u slučaju da sirijske granate nastave da padaju na njenu teritoriju. "I dosad smo uzvraćali na granatiranje, a ako se ova situacija nastavi, odgovorićemo još snažnije“, rekao je general Nedžet Ozel za televiziju NTV. Razmena vatre na tursko-sirijskoj granici...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.