Izvor: Glas javnosti, 27.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćenje za 25.000 dolara

Luksuzni hotel sa pet zvezdica „Atlantis“, u sklopu poznatog kompleksa Palm Džumeira u Dubaiju otvoren je u četvrtak. Sa svojih 1.539 soba, 17 restorana, 20 luksuznih prodavnica i vodenim parkom sa morskim psima, piranama, ražama i drugim morskim vrstama, to je prvi u nizu od 33 hotela iste kategorije koji će krasiti veštačko ostrvo u obliku palme.

Izgradnja je stajala 1,5 milijardi dolara, zbog čega su neki analitičari izrazili zabrinutost da je, usred svetske finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << krize, ovako grandiozan projekat preambiciozan. Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih godina intenzivno nastoje da razviju imidž poslovne i elitne turističke destinacije. Dubai se u tu svrhu ubrzano gradi kao novo arhitektonsko čudo s najvišim, najneobičnijim i najluksuznijim građevinama na kojima rade ponajbolji ili najslavniji arhitekti sveta.   

I pored kritika koje često doživljava pretenciozna arhitektura Emirata, neosporna je činjenica da se svake godine u čudesnom Dubaiju traži soba više, što nije ni čudo kada se usred vrućeg leta nudi skijanje na veštačkom snegu u rashlađenoj sali, prodavnice nude sve što se u svetu može kupiti, a tenis se igra na platformi iznad oblaka. U Dubaiju možete gledati mehaničke dinosauruse kako se šetaju ogromnim parkom iz doba jure.

Ukupan broj životinjskih vrsta u „Atlantisovom“ bazenu procenjuje se na oko 65.000. Brigu o tom obilnom podmorskom životu, smeštenom u 11 miliona litara morske vode, čija se lepota može uživati iz brojnih zajedničkih i privatnih prostorija poput restorana ili kupatila, vodiće stotinak biologa, veterinara i - poneki vrhunski kuvar. Zidovi hotela optočeni su sa 2.250 tona najfinijih vrsta mermera i kamena, osvetljava ga 100.000 svetiljki, a okružuje 60.000 stabala, palmi i grmova. Pa i nije čudo da jedno noćenje u najluksuznijem apartmanu, Bridž sjut, površine 924 kvadratna metra, stoji 25.000 dolara za noć.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.