Izvor: TvojPortal.com, 12.Feb.2012, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačiji urološki sindrom (Feline urological sindrome): Nije bolest, ali boli

Tvoj Portal  Niz promena koje se pojavljuju na organima urinarnog trakta nastaju kao posledica sakupljanja i taloženja određenog sedimenta u bešici i mokraćnim kanalima, zbog čega mokrenje postaje otežano, a ako se mokraća što pre ne evakuiše iz bešike nastaje proces uremije...
Mačiji urološki sindrom (Feline urological sindrome) predstavlja niz promena koje se pojavljuju na organima urinarnog trakta i nastaju kao posledica sakupljanja i taloženja određenog sedimenta >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u samoj bešici i mokraćnim kanalima.


 Nagomilavanje tih kristala izaziva opterećenje i zapušenje uretre (izvodnih kanala), što je jako bolno za životinju. Mokrenje je otežano i u kapima i, ukoliko se bešika na isprazni nakon 24 časa zastoja dolazi do pojave uremije, to jeste trovanja organizma razlivanjem mokraćne kiseline kroz krv u tkivo.
Podaci kažu da više od 40 odsto mačaka u toku života pati od ovog sindroma koji se obično javlja negde oko pete, šeste godine. Češći je kod mužjaka, nego kod ženki, a i komplikovaniji, jer mačori imaju izvodni mokraćni kanal u obliku slova S, zbog čega se talog ponekad usput zaustavi i dovodi do zapušenja uretre.
Vlasnici uglavnom ne uočavaju početne simptome, pa se veterinari obraćaju za pomoć misleći da njihov ljubimac ima zatvor, a zapravo je u pitanju kulminacija procesa koji nekad traje i godinama, a da se to ne primeti.
Razlog nastanka mačijeg urinarnog sindroma, prema njegovim rečima, pre svega je genetske prirode, a prouzrokuje ga nedovoljno uzimanje vode i tečnosti uopšte, što utiče na koncentraciju mokraće. promenu Ph vrednosti i stvaranje veće količine konkremenata (stvrdnutih čestica neke materije). Neki strani autori smatraju da glavni uzrok predstavlja hrana bogata magnezijumom, i upozoravaju da da u 100 kcal hrane treba da ima manje od 15 mg magnezijuma. Iz toga proizilazi zaključak da mačiji urološki sindrom (nije u pitanju oboljenje) možemo preduprediti načinom ishrane! I mužjak i ženka moraju da unose propisane količine tečnosti, između ostalog i kroz obroke, te vlasnici ne treba previše da se oslanjaju na granule (suve obroke), jer su oni jedan od uzroka nastanka ovog problema. Ukoliko se sindrom ipak pojavi, mora odmah da se reaguje, jer se stanje komplikuje odlaganjem. Lečenje se sastoji u urgentnoj sanaciji: evakuaciji mokraće iz bešike i antibiotskom terapijom, ukoliko izvodni kanali nisu mnogo zapušeni, a ako jesu, primenjuje se postupak kateterizacije. Pri tome treba imati u vidu da pogrešna kateterizacija može da izazove smrt i da je nipošto ne treba raditi u kućnim uslovima! Dešava se da je kateterizaciju nemoguće izvesti jer je začepljenje takvo da kateterom ne može da se prođe kroz kanal. U tom slučaju neophodno je punktiranje bešike, međutim ovaj postupak je, iz više razloga, veoma rizičan.

Dijeta
•    450 gr samlevene govedine (poparene i očišćene od masnoće)
•    100 gr sirove ili poparene đigerice (ne svinjske)
•    230 gr (jedena šolja) kuvanog pirinča
•    5 ml (jedna kafena kašika) ulja
•    90 ml vode (dodati još tokom kuvanja ako mačka voli kašastiju hranu)
•    jedna kafena kašičica sitno mlevenih ljuski jajeta

Ukupno se dobije oko 800 gr hrane koju treba rasporediti u obroke (od 110 gr do 230 gr dnevno, prema potrebama vaše mačke), a može se pripremati i u manjoj količini češće da bude sveža. Pripremljenu hranu čuvati u frižideru.
   

Uspešnost lečenja zavisi od trenutka kada vlasnik dovede svog ljubimca u ambulantu.Tada je najvažnije normalizovati Ph mokraće (treba da bude neutralan ili blago kiseo), a to se postiže davanjem tableta "metiotaps", korišćenjem Ph kontrolisane hrane ili primenom određene dijete, što ne podrazumeva gladovanje, već promenu načina ishrane. Obavezno treba pratiti tok oporavka. Ako se sindrom jednom pojavi to ne mora da znači da će i drugi put. Ukoliko se ponovi, sigurno će se prolongirati. Mogućnost recidiva uvek postoji, ali ishranom i uzimanjem tableta sindrom se drži pod kontrolom.
Sva pitanja u vezi vašeg kućnog ljubimca možete postaviti u našoj rubrici "Pitajte našeg veterinara" dr vet. med. Branislavu Stojanovu.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.