Facebook i Instagram će objaviti više podataka o tome kako oglašivači ciljaju ljude političkim oglasima

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Maj.2022, 10:33

Facebook i Instagram će objaviti više podataka o tome kako oglašivači ciljaju ljude političkim oglasima

Najava je usledila nakon višegodišnjih kritika da platforme društvenih mreža skrivaju previše informacija o tome kako kampanje, posebne interesne grupe i političari, koriste platformu da ciljaju male krugove ljudi polarizirajućim porukama, porukama koje izazivaju podele ili obmanjuju.

Meta, koja takođe poseduje i Instagram, saopštila je da će u julu početi da objavljuje detalje o demografiji i interesima publike koja je ciljana oglasima koji se prikazuju na dve njene primarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << društvene mreže. Kompanija će takođe podeliti koliko su oglašivači potrošili u nastojanju da ciljaju ljude u određenim državama.

Omogućavajući kriterijume ciljanja oglašivača za analizu i izveštavanje o oglasima koji se prikazuju o društvenim pitanjima, izborima i politici, nadamo se da ćemo pomoći ljudima da bolje razumeju prakse koje se koriste da bi se došlo do potencijalnih glasača preko naših tehnologija„, napisao je Džef King u izjavi objavljenoj na sajtu Mete.

Novi detalji bi mogli da bace više svetla na to kako političari šire obmanjujuće ili kontroverzne političke poruke u određenim grupama ljudi. Grupe za zastupanje i demokrate, na primer, godinama tvrde da obmanjujući politički oglasi preplavljuju Facebook profile stanvnika koje govori španski.

Informacije će biti prikazane u biblioteci oglasa na Facebook-u, javnoj bazi podataka koja već pokazuje koliko kompanije, političari ili kampanje troše na svaki oglas koji pokreću na Facebook-u, Instagramu ili Whatsapp-u. Trenutno, svako može da vidi koliko je stranica potrošila na prikazivanje oglasa i analizu uzrasta, pola i država ili zemalja u kojima se oglas prikazuje.

Informacije će biti dostupne u 242 zemlje kada se objavi društveni, politički ili predizborni oglas, navodi Meta u saopštenju.

Meta je prikupila 86 milijardi dolara prihoda tokom 2020, poslednje velike izborne godine u SAD, delimično zahvaljujući svom granularnom sistemu ciljanja oglasa. Facebook-ov oglasni sistem je toliko prilagodljiv da oglašivači mogu ciljati jednog korisnika od višemilijardi na platformi, ako to žele.

Meta je u svom saopštenju rekla da će istraživačima pružiti nove detalje koji pokazuju kategorije interesovanja koje su oglašivači izabrali kada su pokušali da ciljaju ljude na platformi.

Izvor: Glas Amerike
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Facebook i Instagram će otkriti kako oglasi ciljaju korisnike

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2022

Meta je izjavila da će početi javno da daje informacije o tome kako oglašivači ciljaju korisnike, ali samo za slučajeve političkih objava.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.