Vukčević: Verujem da se Mladić krije u Beogradu

Izvor: Blic, 28.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Verujem da se Mladić krije u Beogradu

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je danas da očekuje da će bivši general Vojske RS Ratko Mladić, koga je Haški tribunal optužio za genocid, uskoro biti uhapšen.



Vukčević je, u intervjuu za agencije Ašošiejted pres (AP) i Rojters, rekao da se bivši vojni komandant bosanskih Srba krije u Srbiji, ali da ne veruje da je prerušen kao što je bio bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meseca uhapšen u Beogradu. On je rekao da su Karadžić i Mladić potpuno različite ličnosti.

"Mladić se možda podvrgao plastičnoj hirurgiji, ali se ne krije kao Karadžić", rekao je Vukčević i naglasio da je promena identiteta Karadžića bila "zapanjujuća", da on ne samo što je promenio izgled, nego i način hoda i govora.

Mladić i Karadžić optuženi su za genocid zbog masakra 8.000 bosanskih Muslimana iz Srebrenice 1995. godine i zbog opsade Sarajeva tokom rata u BiH.

Vukčević je rekao da veruje da se Mladić krije u Beogradu pod zaštitom svojih ratnih drugova, bosanskih Srba.

"Potraga za Mladićem ide dobro. Nadam se da ćemo uskoro završiti hašku priču", rekao je Vukčević agenciji AP.

"Sve naše službe su maksimalno angažovane koliko je to moguće. Ako nastavimo sa dinamikom hapšenja iz poslednje dve godine očekujem da će do toga (hapšenja) uskoro doći", rekao je Vukčević.

Agencija Rojters podseća da Srbija, da bi ispunila saradnju sa tribunalom, pored Mladića još treba da izruči lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u toku rata u Hrvatskoj 1991-95. godine.

Podvlačeći razliku između Karadžića i Mladića, Vukčević je naglasio da je Mladić bio profesionalni vojnik i da je "imao iluziju da se bori za srpske interese".

"Za njega bi bilo najbolje, a i za njegovu porodicu ako bi se dobrovoljno predao", rekao je Vukčević i naglasio da svi optuženici pokušavaju da odlože suđenje u Hagu, očekujući da će doći 2010. godina kada je predviđeno da se sud zatvori.

"Ali Karadžiću bi se onda sudilo u Sarajevu", rekao je Vukčević.

On je upozorio da će srpsko pravosuđe procesuirati svakog ko pomaže osumnjičenim za ratne zločine da se skrivaju time što im obezbeđuje lažne dokumente.

"Bićemo rigorozni... Neko je očigledno njima pomogao i mi ćemo to istražiti", rekao je Vukčević, prenosi agencija Rojters.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.