Unprofor nije video vojsku BiH u Srebrenici

Izvor: Mondo, 26.Jun.2013, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unprofor "nije video" vojsku BiH u Srebrenici

Na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, iznesen podatak o 4.000 vojnika Armije BiH u Srebrenici.

Tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika holandskog bataljona Unprofora u Srebrenici Vinsenta Egbersa, branilac generala Ratka Mladića advokat Branko Lukić danas je izneo podatak da je, na osnovu dokumenata tzv. Armije BiH, u Srebrenici bila 28. divizija te vojske, sa više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 4.000 pripadnika.

"Nisam vidio vojsku, niti diviziju, samo neke naoružane osobe i civile", odgovorio je Egbers.

Mladićev branilac sugerisao je da je odvajanje muškaraca, kao "zaraćene strane", u Potočarima, bio legitiman vojni čin, kao i oduzimanje njihovih predmeta. Egbers mu je odgovorio da je Vojska Republike Srpske te muslimane "smatrala zaraćenom stranom", a da ih je on lično "smatrao ljudima koji žele da odu".

Svedok je odbacio sugestiju odbrane da je vatra tzv. Armije BiH iz Srebrenice bila smišljena da isprovocira odgovor Vojske Republike Srpske i stradanje civila u enklavi, ali je potvrdio da je donosila "rizik za civile".

Na pitanja odbrane, Egbers je potvrdio da su muslimanske snage, pre napada Vojske Republike Srpske, pucale na Unprofor i ubile jednog holandskog vojnika.

Tokom napada Vojske Republike Srpske na Srebrenicu, holandski specijalci navodili su vatru iz aviona NATO-a na tenkove Vojske Republike Srpske. U sastavu holandskog bataljona, "mesecima" su bila i dvojica vojnika britanskih specijalnih snaga SAS, ali Egbers nije znao šta su radili, prenose beogradski mediji.

Dokazni postupak protiv Mladića tužioci će nastaviti sutra.

(MONDO/agencijeSrna)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.