Tužilaštvo traži Mladićevu beležnicu

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži Mladićevu beležnicu

Haški tribunal zatražio da se sveska sa beleškama Ratka Mladića iz 1995. godine uvrsti u dokazni materijal u postupku protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića. Tužilaštvo tvrdi da se beleške direktno odnose na Stanišića.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog veća dozvolu da u dokaze protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića uvrsti svesku sa beleškama iz 1995. godine generala Ratka Mladića, zaplenjene tokom pretresa stana njegove supruge Bosiljke Mladić u Beogradu, 4. decembra prošle godine, saopštio je sud u Hagu.

Tužilaštvo je u zahtevu navelo da se u svesci, koja "najverovatnije pripada" Mladiću, nalaze beleške koje se direktno odnose na Stanišića i njegovo prisustvo na sastancima između 27. januara i 5. septembra 1995. godine.

Ti sastanci se odnose na vojne operacije Vojske Jugoslavije i armije bosanskih Srba u BiH, a njima su prisustvovali visoko rangirani političari i vojni lideri, uključujući i Slobodana Miloševića, navodi se u zahtevu tužilaštva.

"Beleške sa tih sastanaka ilustruju blisku saradnju učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući i optuženog Stanišića. Beleške sa sastanka 30. juna 1995. godine povezuju Stanišića s paravojnim jedinicama u Erdutu i Đeletovcima, odnosno sa Arkanovim ljudima i Škorpionima", kaže se u zahtevu.

Vlasti Srbije predali su haškim istražiteljima Mladićevu beležnicu 25. februara, a u Hag je stigla 2. marta, a transkript rukom pisanih beležaka i prevod je završen tek pre nekoliko dana.

U zahtevu tužilaštva dodaje se da su beležnica i prevod obelodanjeni odbrani 29. aprila.

Takođe se navodi da je tokom pretresa zaplenjeno još nekoliko beležnica za koje se pretpostavlja da su Mladićeve, kao i na desetine video zapisa.

Na mnogima od njih prikazani su sastanci i proslave kojima je prisustvovao Mladić u vreme obuhvaćeno optužnicom protiv Stanišića, od 1991. do 1995. godine.

Uvodnom rečju tužilaštva 25. maja biće obnovljeno suđenje Stanišiću i njegovom bivšem pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, koji su optuženi za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine.

U procesu protiv Stanišića i Simatovića Sudsko veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju zakazalo je statusnu konferenciju za 12. maj, dok će pretpretresna konferencija biti održana 18. maja.

Uvodnu reč tužilaštvo će izneti 25. maja, dok je predviđeno da uvodna reč odbrane, ukoliko je bude, kao i izjave optuženih budu okončane sledećeg dana.

Izvođenje dokaza tužilaštva biće obnovljeno 2. i 3. juna, posle čega su planirana dva sudska zasedanja nedeljno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.