Troje sudija u Hagu razmatra izmene veća u slučaju Mladić

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje sudija u Hagu razmatra izmene veća u slučaju Mladić

Mehanizam za međunarodne tribunale imenovao je troje sudija koji će preispitati odluku da se iz Žalbenog veća u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića izmeni troje sudija zbog pristrasnosti.

Sudija Vilijam Sekule imenovao je troje kolega koji će doneti odluku o tome da li je osnovana žalba haških tužilaca na odluku kojom je odbijen njihov zahtev da se preispita isključenje sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Lia Daćuna, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prenosi BIRN BiH.

Ranije je sudija Žan-Klod Antoneti prihvatio zahtev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liu Daćun.

Antoneti je odluku doneo kao “najiskusniji sudija”, s obzirom da se podnesak odnosio na Merona – koji je kao predsednik Mehanizma nadležan za donošenje odluke.

Kako je u svojoj odluci naveo Antoneti, sudije Meron, Ađijus i Liu “deluju pristrasno”, s obzirom da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritikovali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tužiteljka Katrina Gustafson je u svom zahtevu navela da je potrebno kreirati novo veće, s obzirom da odluka sudije Antonetija “predstavlja definitivnu izmenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima”.

Nakon što se haška tužiteljica žalila na odluku Antonetija, Meron je podnesak prebacio idućem “najiskusnijem sudiji”, Sekuleu, koji je odredio tročlano veće koje će doneti odluku o tome.

Sudije Veća su Li Mitonga, Van Pruse Joensen i Ben Emerson.

Sekule je takođe uključen u proces jer je u odvojenom procesu bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio njegovo isključenje iz žalbenog postupka, s obzirom da je prethodno bio u većima koja su donela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih, kao i Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule deluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić i Mladić su u odvojenim prvostepenim presudama Haškog tribunala proglašeni krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu. Obojica su uložila žalbe.

U Karadžićevom predmetu je takođe imenovano novo Veće koje će doneti odluku o isključenju sudije Sekulea, kao i o tome da li zamene treba da imenuje Meron ili Antoneti.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.