Suđenje Mladiću:Uvodna reč završena, dokazni postupak odložen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću:Uvodna reč završena, dokazni postupak odložen

HAG -

Uvodna reč optužbe kojom je pred Haškim tribunalom otvoreno suđenje generalu Ratku Mladiću završena je danas, a sudije su zatim odložile na neodređeno vreme početak dokaznog postupka optužbe, koji je bio zakazan za 29. maj.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) rekao je da je iskaz prvog svedoka optužbe odložen zbog toga što je tužilaštvo počinilo greške, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakasnilo u obelodanjivanju dokaza odbrani. Mladićeva odbrana tražila je da dokazni postupak zbog toga bude odložen za šest meseci.

Kada će prvi svedok dati iskaz, raspravno veće saopštiće naknadno.

U poslednjem delu završne reči,tužilac Piter Mekloski (Peter Mčloskey) rekao je da je komandant Vojske Republike Srpske bio "opsednut uništavanjem Muslimana".

Kao dokaz te Mladićevu namere, tužilac Mekloski je citirao generalove reči upućene predstavniku srebreničkih Muslimana na dan osvajanja te enklave, 11. jula 1995. "Možete opstati ili nestati", poručio je Muslimanima general Mladić na sastanku čiji će snimak biti prikazan tokom suđenja.

Iste večeri, po zastupniku optužbe, Mladić je doneo odluku da bude izdvojeno i ubijeno oko 1.000 muškaraca iz Srebrenice, koji su sa ženama i decom utočište pred njegovom vojskom potražili kod baze Unprofora u obližnjim Potočarima.

Narednog jutra, Mladiću bliski oficir Vujadin Popović preneo je podređenom Momiru Nikoliću da će ti zatvorenici biti pobijeni.

Tribunal je Popovića osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, a Nikolića, koji je priznao krivicu, na 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvima.

25.000 žena i dece iz Potočara proterano u Tuzlu

Mekloski je rekao da je to Mladićevo naređenje i sprovedeno narednih dana i da su Muslimani pobijeni, a 25.000 žena i dece iz Potočara proterano u Tuzlu. Mladić je, pritom, 11. i 12. jula bio prisutan na tom mestu.

Po rečima tužioca, sutradan, 13. jula 1995, VRS se predalo oko 6.000 muslimanskih muškaraca iz kolone koja je pokušala da se šumom probije iz obruča oko Srebrenice.

General Mladić je neke od njih obišao i obećao im da će biti razmenjeni, ali je 1.000 Muslimana istog dana ubijeno u zadružnom magacinu u selu Kravica, rekao je tužilac Mekloski, prikazujući snimak nekih od žrtava koje je snimio beogradski novinar Zoran Petrović-Piroćanac.

"Te večeri, 13. jula, Radovan Karadžić i Ratko Mladić su promenili plan i odlučili da zarobljenici budu prebačeni u Zvornik i tamo pogubljeni", kazao je tužilac.

Od 14. do 16. jula 1995. na više lokacija kod Zvornika, VRS je sistematski streljala oko 6.000 muslimanskih zarobljenika, a potom ih pokopala u masovne grobnice. Kao "apsolutno apsurdnu", tužilac Mekloski odbacio je tvrdnje da su žrtve bili vojnici.

"Te jeseni, Mladić i Karadžić su odlučili da masovne grobnice budu ekshumirane, a tela premeštena u više malih, na nepristupačnom mestu, kako ih ne bi pronašli NATO i Tribunal... Mladić je lično odobrio veliku količinu goriva za tu operaciju", naglasio je Mekloski.

Mladićevu "opsednutost uništavanjem Muslimana", tužilac je dokazivao i snimkom na kojem komandant VRS, krajem juna 1995, muslimanskim muškarcima iz Žepe kaže da im "poklanja život", ali da "neće biti praštanja", ako se vrate.

Kao dokaz da je Mladić bio svestan zločina u Srebrenici, tužilac Dermot Grum (Groome) je citirao reči Slobodana Miloševića, koje je Mladić zabeležio u svojoj beležnici, 24. jula 1995. "Jako su nam veliku štetu nanele Srebrenica i Žepa", rekao je Milošević.

Tužilac Grum je odbacio i tvrdnju odbrane da Mladić od 14. do 16. jula 1995, dok su ubistva trajala, nije kontrolisao VRS zato što je bio u Beogradu. Citirajući iz Mladićeve beležnice, zastupnik optužbe je naveo da je komandant Unprofora Rupert Smit (Smith) 15. jula u Beogradu upozorio Mladića na "glasine o pokoljima u Srebenici".

"Šta je Mladić uradio. Sutradan je otišao na svadbu", rekao je zastupnik optužbe.

Grum je, na kraju završne reči, pozvao sudije da narodima BiH pruže istinu o svemu što im je Mladić uradio.

Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo"

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i u još sedam opština u BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

U prvim pojavljivanjima pred sudom, početkom juna i jula prošle godine, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, ali je optužbe nazvao "monstruznim" i "gnusnim". Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie), u skladu sa pravilima suda, u spis je uveo da je Mladić izjavio da nije kriv.

Pored predsedavajućeg Orija iz Holandije, članovi rasrpavnog veća u procesu protiv Mladića su još sudije Kristof Flige (Ćristoph Flugge) iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka, od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici.

Iskazi većine svedoka - koji su veće svedočili na drugim suđenjima pred Tribunalom - biće, radi uštede vremena, uvedeni u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović će ih zatim unakrsno ispitivati. Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo". Za izvođenje dokaza, tužioci imaju na raspolaganju 200 radnih sati.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on na slobodi ostao do 26. maja prošle godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije, izručen je Tribunalu.
Pogledaj vesti o: Hag,   Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo završilo uvodnu reč

Izvor: RTS, 17.Maj.2012

Tužilaštvo završilo uvodnu reč u procesu protiv Ratka Mladića pred Haškim tribunalom. Mladićeva odbrana neće izložiti svoju uvodnu reč sve dok tužilaštvo ne završi dokazni postupak. Sudije odložile na neodređeno vreme početak dokaznog postupka optužbe...Uvodna reč tužilaštva kojom...

Nastavak na RTS...

Suđenje Mladiću: Uvodna reč završena, dokazni postupak odložen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012

HAG -..Uvodna reč optužbe kojom je pred Haškim tribunalom otvoreno suđenje generalu Ratku Mladiću završena je danas, a sudije su zatim odložile na neodređeno vreme početak dokaznog postupka optužbe, koji je bio zakazan za 29. maj...Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) rekao je da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Završena uvodna reč, nastavak suđenja Mladiću odložen

Izvor: Blic, 18.Maj.2012, 00:05

Uvodna reč optužbe kojom je pred Haškim tribunalom otvoreno suđenje generalu Ratku Mladiću završena je danas, a sudije su zatim odložile na neodređeno vreme početak dokaznog postupka optužbe, koji je bio zakazan za 29. maj...Predsedavajući sudija Alfons Ori rekao je da je iskaz prvog svedoka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.