Srbija u stanju da privede i Mladića

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija u stanju da privede i Mladića"

Saradnik Korporacije REND i bivši američki ambasador u Briselu i pri NATO-u, Robert Hanter, izjavio je da hapšenje Radovana Karadžića pokazuje da su vlasti u Srbiji u stanju i privedu i drugog važnog haškog optuženika - Ratka Mladića.

On se, u intervjuu za Radio Glas Amerike složio sa mnogim američkim analitičarima da hapšenje Karadžića pokazalo da je nova vlada u Beogradu rešena da ubrza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << integraciju u evropske institucije.

"Činjenica da su vlasti uhvatile jednog od glavnih zločinaca govori da su u stanju da privedu i Mladića. Mnogi u Evropi smatraju da mora doći do njegovog hapšenja pre nego što Srbija dobije zeleno svetlo za otpočinjanje procesa prijema u evroatlantske strukture", rekao je Hanter. On je dodao da je uvek smatrao da je velika uvreda za Srbiju da bude poistovećena sa zločinima te dvojice ljudi.

"Zato je važno da vlada završi taj započeti posao. Ukoliko ne dođe do hapšenja, međunarodna zajednica će nastaviti da čeka i srpski narod će nastaviti da trpi zbog šačice ljudi koji kaljaju ugled zaista velikog naroda", kaže Hanter.

On je ocenio da Srbiji predstoji korenita reforma oružanih snaga i sektora bezbednosti. Prema njegovim rečima, NATO se od samog početka opredelio za poštovanje ljudskih prava i razvoj demokratije, i primena tih načela dovodi do značajnih političkih i ekonomskih promena u zemljama koje žele prijem u NATO.

"Mislim da bi za Srbiju to takođe značilo priključivanje izvanredno dinamičnoj društvenoj i ekonomskoj transatlantskoj zajednici", rekao je Hanter.

On je rekao da su SAD zainteresovane za opštu demokratizaciju Srbije, uključujući njene oružane snage, što znači ne samo interakciju između oficirskog kadra i vojnika već i strukturnu reorganizaciju vojske. "Možda će, kao što je to bio slučaj sa Istočnom Nemačkom biti potrebno da se penzioniše veliki broj oficira najvišeg ranga, na primer iznad ranga pukovnika", smatra Hanter. Prema njegovom mišljenju, mlađi vojni kadar koji je odrastao u post-komunizmu i post-Miloševićem periodu, shvata želju svog naroda da bude uključen u međunarodnu zajednicu. "U post-hladnoratovskoj eri, vremenu bez rizika rata, Srbija kao društvo ne treba da ostane pod kontrolom prevaziđenih, ostarelih kadrova, kada postoji toliko mladih energičnih ljudi, koji znaju gde leži budućnost zemlje", kaže Hanter. Prema njegovim rečima, okretanje budućnosti takođe znači odustajanje od nacionalizma i nacionalističkih težnji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.