Samo Mladić prepreka ka EU

Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Mladić prepreka ka EU

Ratko Mladić ostao je poslednja prepreka koja stoji pred Srbijom na njenom putu ka Evropskoj uniji. Iako je iznenađujuće hapšenje Radovana Karadžića u Briselu dočekano sa oduševljenjem, od Srbije se sada očekuje da pronađe i uhapsi i bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba i konačno završi takozvanu hašku priču.

EU traži

Savet ministara Evropske unije pozdravio je u zaključcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa sastanka hapšenje Radovana Karadžića, navodeći da je to „značajan korak na putu Srbije ka EU". U zaključcima se kaže da Savet ohrabruje Srbiju da nastavi tim putem i skreće pažnju na zaključke iz juna 2008. godine, u kojima se navodi da Srbija može da ubrza svoj napredak ka EU, uključujući i status kandidata čim to neophodni uslovi dozvole.

Izvori „Blica" u Briselu kažu da se od Srbije očekuje da iskoristi pozitivan talas i što pre pronađe, uhapsi i izruči i Ratka Mladića. Time bi se konačno zatvorilo poglavlje koje je opterećivalo odnose Beograda i Brisela, navode izvori „Blica", jer će haški uslov do tada ostati na snazi.

Posle hapšenja Karadžića, Srbija očekuje, pre svega, zeleno svetlo za početak primene prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, ali evropska dvadesetsedmorka još nije donela takvu odluku. Izvori „Blica" u Briselu procenjuju da bi odluku o tome trebalo da donesu ambasadori zemalja EU na sastanku koji je zakazan za 29. jul.

U tom periodu se očekuje da Karadžić bude i izručen sudu, a pojedine delegacije čekaju i kakvu će ocenu o saradnji Srbije sa Hagom dati i Tužilaštvo suda u Hagu.

Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, kaže za „Blic" da je hapšenje Karadžića izuzetno jaka poruka Beograda i da uskoro očekuje odluku o početku primene SSP.

- Nema jasnije poruke da se prešlo sa reči na dela od hapšenja jednog od najtraženijih haških begunaca. Smatram da će to biti ozbiljno shvaćeno, da će imati apsolutno pozitivnu reakciju EU i da će na izvestan način, iako je reč o našoj obavezi, uslediti nagrada - kaže Vejvoda za „Blic".

Naš sagovornik dodaje da se nada da će vlasti u Srbiji narednih nedelja ili do decembra, a do kada Francuska predsedava EU, uhapsiti i preostala dva haška begunca, jer je to „uslov koji ostaje".

Međutim, bivši šef diplomatije Goran Svilanović kaže da smatra da je ključni problem u odnosima Srbije i EU neprihvatanje misije Euleks na Kosovu.

- Ovo hapšenje je dragoceno, jer će smanjiti napetost u odnosima Srbije i EU i na izvestan način kupiće se vreme za ono što će biti suština naših odnosa sa EU, a to je dijalog. I ako bi rezultat tog dijaloga o Kosovu bio da Srbija nađe način za prihvatanje Euleksa, onda više nema prepreka ka EU - kaže Svilanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.