SUD ĆE ODLUČIVATI O ZAHTEVU MLADIĆEVE PORODICE

Izvor: Kurir, 25.Maj.2010, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUD ĆE ODLUČIVATI O ZAHTEVU MLADIĆEVE PORODICE

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović izjavio je danas da je na sudu da odluči da li su ispunjeni uslovi da se haški begunac Ratko Mladić proglasi mrtvim.

"Sud će morati da odlučuje o zahtevu. Zahtev stoji na raspolaganju porodici i oni imaju pravo da to podnesu, ali će sud morati da uzme sve okolnosti tog slučaja i da vidi da li su ispunjeni uslovi Zakona o vanparničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postupku da bi se neko lice koje je navodno nestalo proglasilo za umrlo", kazao je Ignjatović za B92.

Pravna fikcija

On je kazao da je proglašenje nestalog lica za umrlo "pravna fikcija", jer se ni za jedno lice koje se proglašva za umrlo ne zna da li je zaista umrlo.

"Što se tiče Mladića na sudu je da odluči da li su uslovi ispunjeni li ne. Sud će morati da odlučuje o tome, ali svakako da će sud uzeti u obzir i okolnosti pod kojima je "nestao". Dakle, on se dao u beg. Kada bi se begunci od pravde tako lako sklanjali sa potraga, neko bi danas-sutra ove koji su okrivljeni za organizovani kriminal počeo da proglašva mrtvim", kazao je Ignjatović.

On je ocenio da se spekulacije o tome da li je Mladić živ mogu rešiti ili tako što će se naći dokaz da je on "nepobitno mrtav", odnosno da se nađu ostaci i da se DNK analizom utvrdi da je reč o njemu i u tom slučaju bi postupak bio obustavljen.

Neobavezujuće za Tribunal

"S druge strane, tu je njegovo lociranje i njegovo hapšenje. U interesu Srbije je da se to dogodi, jer je to jedini način. Ukoliko bi hipotetički posmatrano naš sud doneo ovakvu odluku (da se Mladić proglasi mrtvim) s obzirom na to da se postupak ne vodi pred našim sudom i da je nalog za hapšenje izdao Haški tribunal, Haški tribunal će odlučivati o tome da li će biti zadovoljan takvom odlukom ili ne", kazao je Ignjatović.

Mediji su danas preneli da su porodica i advokati haškog begunca Ratka Mladića najavili su da će do kraja meseca podneti nadležnom sudu zahtev da se nekadašnji ratni komandant Vojske Republike Srpske proglasi mrtvim.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.