Robinson: Međunarodna zajednica je zaboravila žrtve ratnih zločina

Izvor: Blic, Beta, 08.Okt.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robinson: Međunarodna zajednica je zaboravila žrtve ratnih zločina

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson pozvao je danas pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku na hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i na isplatu odštete žrtvama ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.



"Ako oni (Mladić i Hadžić) ne budu privedeni pravdi, to će ostaviti mrlju na istorijskom doprinosu Ujedinjenih nacija izgradnji mira u bivšoj Jugoslaviji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pozivam zemlje članice da učine sve što mogu da obezbede hitno hapšenje ovih begunaca", naglasio je sudija Robinson u govoru pred Generalnom skupštinom UN, predstavljajući godišnji izveštaj o radu Haškog tribunala.

Predsednik Tribunala apelovao je na najviše telo UN i da podrži stvaranje komisije koja bi razmatrala zahteve za odštetu žrtava ratnih zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Moram da se složim da je međunarodna zajednica zaboravila žrtve. Trenutno, ne postoji efikasan mehanizam preko kojeg bi žrtve mogle da zatraže odštetu za svoje povrede uprkos činjenici da je njihovo pravo na obeštećenje duboko ukorenjeno u međunarodnom pravu", naznačio je Robinson.

Ocenjujući da je to pitanje od "naročite važnosti", Robinson je naglasio da je obeštećenje žrtava "u skladu sa naporima Tribunala da doprinese dugotrajnom miru i stabilnosti u regionu".

Kako je rekao, "pravda ne znači samo kažnjavanje počinilaca zločina već i obnavljanje dostojanstva žrtava tako što će im biti obezbeđena konkretna sredstva da obnove svoje živote".

Robinson je nagovestio da će suđenje Radovanu Karadžiću kao poslednji prvostepeni proces, biti "okončano početkom 2012." godine. Kraj tri druga suđenja, predsednik Tribunala predvideo je za početak 2011. Svi ostali prvostepeni postupci biće završeni tokom iduće godine. Postupci po žalbama, po Robinsonovim rečima, trebalo bi da se izricanjem pravosnažnih presuda završe do sredine 2013.

Prema strategiji koju je usvojio Savet bezbednosti UN, Tribunal bi sva prvostepena suđenja trebalo da okonča tokom 2010, a rok za završetak žalbenih postupaka je kraj 2012.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.