Ratko Mladić stigao u Hag

Izvor: TvojPortal.com, 31.Maj.2011, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratko Mladić stigao u Hag

/bizlife.rs/ Specijalni avion sa generalom Ratkom Mladićem sleteo je na aerodrom u Roterdamu, javila je holandska televizija NOS.


"Avion s Mladićem je na aerodromu u Roterdamu, gde je stigao oko 19.30. Mladić će zatim biti prebačen u pritvor u Sheveningenu", piše na internet stranici te televizije.
Očekuje se da će sa roterdamskog aerodroma holandske vlasti Mladića prebaciti helikopterom. Za taj put biće potrebno oko 15 minuta.
Takav postupak primenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je i kada je u Hag, u julu 2008. godine, bio prebačen bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.
Malović: Ispunjena obaveza
Izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu Srbija je ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu i pokazala da je iskreno opredeljena za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavila je danas na konferenciji za novinare ministarka pravde Snežana Malović.
Obavestivši javnost da je proces izručenja Mladića u toku i da je on na letu ka Holandiji, gde će biti primljen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, Malović je rekla da je izvođenje Mladića pred lice pravde satisfakcja za žrtve.
"Ovo je jasna poruka za sve optužene za ratne zločine da će biti izvedeni pred lice pravde", poručila je Malović.
Ministarka pravde je dodala da očekuje da će u narednom periodu biti utvrđeno ko je sve pomagao Mladiću u skrivanju.
"Rad na predmetu nije završen, očekujem da će se utvrditi ko mu je pomagao u skrivanju i zašto je država trošila enormna sredsrtva na potragu za njim", kazala je Malović.
Ona je naglasila da Srbija neće biti utočište za ratne zločince i pripadnike kriminalnih grupa.
Odluku o izručenju Mladića formalno je danas donela ministarka Malović, kako je rekla, na usnovu ustavnog i zakonskog ovlašćenja i rešenja Veća za ratne zločine.
Ranije danas krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca Ratka Mladića i potvrdio rešenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje.
Transport Ratka Mladića ka beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sproveli su pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.
Rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak 27. maja doneo je istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
Mladić je uhapšen 26. maja u kući njegovog rođaka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gde čeka ekstradiciju Hagu.
Aktuelnom optužnicom Haškog tužilaštva, Mladić se u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
Izašao u prvoj koloni
Novinarka Ljiljana Bulatović, pisac biografije Ratka Mladića, rekla je da je general bio u prvoj koloni vozila koji su danas popodne napustili dvorište Specijalnog suda u Beogradu.
Bulatovićeva, koja se novinarima ispred Specijalnog suda predstavila kao "Mladićev dobar prijatelj", rekla je da su Mladića danas samo uspjeli da posjete žena, snaha i sestra.
"Mi nismo stigli da ga posetimo. Ni ja, kao ni njegov sin i Smilja Avramov. Videle su ga samo supruga, sestra i snaha", rekla je Bulatovićeva.
Mladić o krivici u roku od 48 sati po prebacivanju

Haški optuženik Ratko Mladić koji je danas popodne otputovao u Hag izjasniće se o krivici po tačkama optužnice u prvom pojavljivanju pred sudijom Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, u roku od 48 sati pošto stigne u Haški tribunal.
Mladiću će se suditi po izmenjenoj optužnici koja je ista kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.
Sudija Haškog tribunala Alfons Ori potvrdio je 27. maja izmenjenu optužnicu protiv generala Ratka Mladića, koja bivšem komandantu Vojske Republike Srpske stavlja na teret genocid u Srebrenici i u još osam bosanskh opština.
Istovremeno, odlukom predsednika Tribunala Patrika Robinsona postupak protiv Mladića dodeljen je pretresnom veću u kojem će pored holandskog sudije Orija, kao predsedavajućeg, biti još sudije Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.
Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.
U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.
Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.
Po izmenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove.
Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama... Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u činjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".
Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995.

Srbijaratko mladićhaski tribunalstigo u hag
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.