Rašević: Vojska VRS nije napadala civile

Izvor: RTS, 07.Jul.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašević: Vojska VRS nije napadala civile

Svedok odbrane Blaško Rašević negirao je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, navode optužnice da je VRS tokom rata u BiH pucala na civile u starom jezgru Sarajeva sa obližnjeg visa.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (71) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima s položaja VRS, 1992-95.godine, prenosi Beta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Svedok Rašević, koji je bio komandir jedne od četa Romanijske brigade VRS, rekao je da s položaja te čete na Špicastoj steni nikada nije otvarana vatra na civile u sarajevskom naselju Sedrenik.

Prema optužnici, VRS je odgovorna za više napada na civile sa Špicaste stene, gde je imala snajpersko gnezdo.

"Dok sam ja bio u četi, to se nije nijednom desilo, bar meni nije poznato", rekao je Rašević.

Prema rečima svedoka, muslimanske snage iz Sarajeva su neprekidno otvarale vatru na Špicastu stenu iz pokretnih minobacača skrivenih među civilnim objektima, poput bolnice i stadiona na Koševu, škola i obdaništa.

Armija BiH je više puta i pešadijom napadala taj položaj, koji je bio ključan za prekidanje komunikacije sa srpskim opštinama Vogošća, Rajlovac i Hadžići, rekao je Rašević.

Kao dokaz za to, odbrana je u sudnici prikazala snimak žestoke borbe na samoj Špicastoj steni, koju je Armija BiH pokušala i, na kratko, uspela da zauzme. "Bili su tamo 12-15 sati, prenoćili, a mi smo te položaje zatim povratili", posvedočio je Rašević.

Izjavio je i da su rovovi suprotstavljenih snaga na Špicastoj steni bili udaljeni 50 metara i da su se srpski borci dovikivali s "domaćim Muslimanima" koji su ih upozoravali na dolazak "nekih drugih Muslimana, Sandžaklija" koji bi otvarali vatru.

Srpski vojnici, s druge strane, upozoravali su muslimanske civile da ne obavljaju poljske radove da se ne bi desilo da "neko puca...ili neka granata zaluta...pa da neko nedužan pogine", dodao je Rašević.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su svedoku predočili dokumente Unprofora po kojim je s položaja na Špicastoj steni i na Mrkovićima u proleće i leto 1995. bila otvarana snajperska i minobacačka vatra na civile koja je odnela dva života.

Rašević je ostao pri iskazu da njegova jedinica nije pucala na civile, ali je dodao da je kasnije, kada nije bio na tom položaju, čuo da je jedna devojčica poginula ili bila ranjena i da mu je "žao svakog deteta".

Upitan da li je njegova jedinica odgovarala na vatru iz pokretnih minobacača ABiH iz okoline civilnih objekata u gradu, svedok je odgovorio odrečno.

Sledećeg svedoka, Mladićeva odbrana pred sudije će izvesti sutra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rašević: VRS sa Špicaste stijene nije pucala na civile

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2014

BEOGRAD - Blaško Rašević, svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, negirao je navode optužnice da je Vojska Republike Srpske /VRS/ pucala na civile u starom jezgru Sarajeva.

Nastavak na Nezavisne Novine...

"Ne znam za zločin VRS u Sarajevu"

Izvor: B92, 08.Jul.2014, 16:37

Hag -- Bivši oficir SRK VRS Luka Dragićević izjavio na suđenju Radovanu Karadžiću da "ne zna ni za jedan zločin" vojnika tog korpusa na sarajevskom ratištu...Pukovnik Dragićević bio je pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS za moral, verska i pravna pitanja od novembra 1994....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.