Ništa od puštanja Ratka Mladića na privremenu slobodu radi lečenja

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od puštanja Ratka Mladića na privremenu slobodu radi lečenja

Tužilaštvo se protivi zahtevu branilaca

Haško tužilaštvo usprotivilo se danas zahtevu odbrane Ratka Mladića da mu se odobri puštanje na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji, jer smatra da se rizik od njegovog bekstva povećao nakon izricanja prvostepene presude kojom je u novmebru osuđen na doživotni zatvor.

Pročitajte i:

U dopisu Mehanizmu (koji je nasledio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Haški tribunal) tužilaštvo je zatražilo od žalbenog veća da odbije taj zahtev Mladićevih branilaca kao neosnovan i nearugmentovan.

Prema stavu tužilaštva, Mladić nije argumentovao da bi se vratio u haški pritvor po okončanju privremenog puštanja na slobodu.

Takođe nije, kako smatra tužilašto, dokazao da postoje ''posebne okolnosti'' u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravdale puštanje na privremenu slobodu posle izricanja presude.

Mladić nije konkretno naveo koju terapiju zahteva, niti zašto mu adekvatna medicinska nega nije dostupna u Holandiji, navelo je tužiaštvo.

Tužilaštvo je podsetilo da su ranije i raspravno i žalbeno veće Haškog tribunala nije usvojilo ovaj zahtev Mladićeve odbrane bude pušten radi lečenja u Ruskoj Federaciji, kao ni u Srbiji.

Početkom oktobra Vlada Srbije je dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu radi lečenja, a na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, međutim Tribunal tom zahtevu nije udovoljio.

Haški triunal je Mladića 22. novembra prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog zločina u BIH, a očekuje ga drugostepeni postupak pred Mehanizmom po žalbi koju je najavila njegova odbrana.

U pritvoru Haškog tribunala je od maja 2012, pošto je uhapšen nakon skoro 12 godina skrivanja.

Njegova porodica i advokati nepredikno apeluju da mu se odobri lečenje na slobodi jer u pritvorskoj jedinici u Hagu nema adekvatnu negu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Haško tužilaštvo protiv puštanja generala Mladića na privremenu slobodu radi lečenja

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2018, 01:38

Haško tužilaštvo usprotivilo se danas zahtevu odbrane Ratka Mladića da mu se odobri puštanje na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji, jer smatra da se rizik od njegovog bekstva povećao nakon izricanja prvostepene presude kojom je u novembru osuđen na doživotni zatvor.. . U dopisu Mehanizmu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.