Mladić se krio u tri vojna objekta

Izvor: Blic, 11.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić se krio u tri vojna objekta

Od 1. juna 2002. do kraja 2005. haški begunac Ratko Mladić je imao skloništa u tri vojna objekta i mnogobrojnim beogradskim stanovima, izjavio je u intervjuu za nemački „Špigl" Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i ministar rada. „To smo, nažalost, tek kasnije saznali’’, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Ljajić.



Odgovarajući na pitanje da tri vojna objekta i stanovi ne mogu ostati baš sakriveni, Ljajić je rekao da su o skloništima u vojnim objektima znali mnogi, ali su zbog mnogobrojnih pretnji, ali i iz uverenja, ćutali, dok je, nasuprot tome, Mladićev boravak u stanovima u Beogradu bio malo poznat.

Ljajić je, kada je reč o psihološkom portretu Mladića i oceni da se bivši ratni komandant bosanskih Srba nikada neće predati, rekao da je to verovatno tako i ukazao da Mladića do 2000. godine niko nije ozbiljno tražio.

Obrazlažući situaciju posle izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Ljajić je rekao da se Mladić tada skrivao u različitim vojnim objektima, ali da se strahovalo da će u slučaju njegovog hapšenja doći do sukoba izmedu pripadnika vojske i policije.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom naveo je da će, bez obzira na sve pretnje, potraga za Mladićem biti nastavljena.

'’U našem je interesu da se taj problem što je moguće pre reši. Hapšenje Radovana Karadžića pokazalo je da svako skrivanje i maskiranje ima svoj kraj. Bilo bi bolje za našu zemlju, za Mladića i njegovu porodicu, ako bi se on, konačno, dobrovoljno predao’’, rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić je ponovio da strane obaveštajne službe nisu učestvovale u hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i ministar rada naveo je da su strane službe slale foto-robote o tome kako bi Karadžić i Ratko Mladić, u međuvremenu, mogli da izgledaju. Ljajić je za nemački nedeljnik '’Špigl’’ ukazao da su, što se tiče Karadžićevog izgleda, slike bile pogrešne i nisu ni približno odgovarale njegovom izgledu.

Odgovarajući na pitanje o navodno spornom datumu hapšenja Karadžića, Ljajić je izjavio da mu je u ponedeljak ujutro, 21. jula, saopšteno da je bivši lider bosanskih Srba lociran i da će biti uhapšen.

'’Nemam razloga da sumnjam u te navode", rekao je on.

Na pitanje o pretnjama smrću koje lično dobija, Ljajić je odgovorio da te pretnje stižu iz Nemačke, Holandije, Belgije, Austrije i Bosne i Hercegovine, i da policija Srbije, u saradnji s vlastima tih zemalja, pokušava da ispita sve takve pozive koji su mu upućeni.

'’Čini mi se da je reč o vrlo ozbiljnim pretnjama organizovanih grupa’’, rekao je Ljajić, navodeći da ti koji mu prete znaju sve detalje o njegovoj porodici, pa i da mu je pre tri godine umro brat, i prete da će on pokojnom bratu praviti društvo ukoliko bude nastavio tako da radi.

'’Mi smo pod pretnjom u vlastitoj zemlji jer sarađujemo s Tribunalom i, istovremeno, pojedine zemlje Evropske unije nas stavljaju na kažnjeničku klupu’’, rekao je Ljajić.

'’Srbija je već dovoljno kažnjena što nisu svi optuženi u Hagu. Mi ne zahtevamo nikakvu nagradu za Karadžićevo hapšenje, ali imamo pravo na objektivnost. Nije li dovoljno njegovo i hapšenje još 43 optužena da se demonstrira naša spremnost na saradnju’’, upitao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Ljajić je, odgovarajući na pitanje zašto Vlada Srbije ne objavi nešto od optužujućeg materijala protiv Karadžića „i tako razbije mit o njemu kao heroju", odgovorio da je „svejedno kakve bi korake preduzeli" jer posle, kako je ukazao, oslobađanja bivšeg šefa OVK Ramuša Haradinaja i bosanskog komandanta Nasera Orića, teško da iko u Srbiji veruje u objektivnost Tribunala.

„Oko 86 odsto našeg stanovništva doživljava Haški tribunal kao antisrpski sud’’, rekao je on.

Komentarišući priče o sporazumu izmedu Ričarda Holbruka i Karadžića, koji tvrdi da mu je 1996. godine bilo obećano da neće biti kažnjen ako se povuče iz politike, Ljajić je rekao da su mnogi svedoci sa kojima su razgovarali potvrdili taj sporazum, ali da dokumenta koja bi to i potvrdila '’nismo do sada pronašli’’.

On je, istovremeno, ukazao na činjenicu da Karadžića niko u Bosni nije hteo da uhapsi onda kada je još bio dostupan i ocenio je da sadašnja Holbrukova prekomerna reakcija i njegovo energično odbijanje teze o '’dilu’’ daje povoda određenoj sumnji.

Ljajić demantuje "Špigl"

Predsednik Nacioalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić demantovao je pisanje nemačkog "Špigla" zbog nekorektno prenetog dela intervjua koji se odnosi na vreme i mesta na kojima se skrivao haški begunac Ratko Mladić. U Ljajićevom intervjuu "Špiglu", koji je preneo Tanjug, ispravno treba da stoji da je on rekao da se "do 1. juna 2002. godine Mladić krio u vojnim objektima, a posle toga do decembra 2005. godine u mnogobrojnim beogradskim stanovima".

"To smo, na žalost, tek kasnije saznali'', rekao je juče Ljajić. U "Špiglovoj" netačnoj interpretaciji stoji da je Ljajić rekao da je Mladić "od 1. juna 2002. do kraja 2005. godine imao skloništa u tri vojna objekta i mnogobrojnim beogradskim stanovima".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GENERALA NEMA KO DA BRANI

Izvor: Press, 07.Avg.2008, 23:37

Stručnjaci ubeđeni da će hapšenj i izručenje generala Ratka Mladića Haškom tribunalu proći bez većih nereda i demonstracija. .Ukoliko haški optuženik general Ratko Mladić zaista, kako se najavljuje, bude uhapšen i isporučen Hagu u toku avgustu, neće doći do masovnijih demonstracija...

Nastavak na Press...

Mladić se skrivao u vojnim stanovima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Avg.2008, 16:37

Najtraženiji optuženik za ratni zločin na području bivše Jugoslavije, Ratko Mladić, skrivao se u stanovima koji su vlasništvo vojske u Beogradu, izjavio je srbijanski ministar za saradnju s Haškim sudom, Rasim Ljajić."Izmedj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.