Mladić neće prisustvovati izricanju presude?!

Izvor: Mondo, 20.Nov.2017, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić neće prisustvovati izricanju presude?!

Advokat ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića izjavio je danas da nije sigurno da će se optuženi general pojaviti u sudnici Haškog tribunala na izricanju presude.

Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images Ratko Mladić u haškoj sudnici

Mladićev advokat Dragan Ivetić rekao je danas da advokati ne pokušavaju da opstruišu proces i da nedeljama pokušavaju da dobiju procenu Mladićevog zdravlja, preneo je Asošijetid pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
 On je rekao da je lekar upozorio da zbog Mladićevog zdravlja, "svaki oblik stresa, uključujući sudski proces može povećati šanse da dobije infarkt, srčani udar ili umre". Lekari smatraju da bi takva poseta, pre izricanje presude, "mogla ugroziti zdravlje" Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, 1992-95.

 Lekari i Sekretarijat Haškog tribunala protive se da lekari iz Srbije posete Mladića u sudskom pritvoru, pre no što mu 22. novembra bude izrečena presuda, saopšteno je ranije u Hagu.

Hag protiv posete srpskih lekara Mladiću

Odbrana traži dokaz protiv posete lekara Mladiću

U podnesku Raspravnom veću, sekretarijat Tribunala navodi da je 10. novembra dobio pismo iz pritvora "kojim su hitno zatražili da nijedna poseta doktora ne bude dozvoljena nijednom pritvoreniku u pritvoru pre nego što Tribunal izrekne preostale dve presude" Mladiću i šestorici bosanskih Hrvata.

Po pritvorskim lekarima, takva poseta bi "zaista mogla naškoditi zdravlju pritvorenika". Sekretarijat Tribunala obavestio je sudije da je o tome konsultovao i nezavisnog specijalistu, uključenog u lečenje Mladića, koji se složio s mišljenjem da bi poseta mogla naškoditi optuženom.

 Odbrana tvrdi da se Mladićevo stanje, posle tri moždana udara, pogoršava, da on nije adekvatno lečen u pritvoru i da tamošnji lekari kriju dokaze koji to potvrdjuju.

 Mladić (75) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

 Dve tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

 Prvostepenu presudu generalu Mladiću izreći će raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija u kojem su još sudije Bakone Moloto iz Južne Afrike i Kristof Flige iz Nemačke.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ALARMATNO zdravstveno stanje Ratka Mladića: Advokati zabrinuti, neće prisustvovati uzricanju presude?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2017

Njegov tim advokata nedeljama traži procenu njegovog zdravstvenog stanja..Advokat haškog optuženika Ratka Mladića Dragan Ivetić izrazio je danas sumnju da će njegov klijent prisustvovati izricanju presude pred Haškim tribunalom, koje je zakazano za sredu, javio je AP...Ivetić je izjavio u Hagu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Lukić: General Mladić veoma lošeg zdravlja, neizvjesno prisustvo izricanju presude

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2017

BEOGRAD/HAG - Moguće je da se general Ratko Mladić u srijedu, 22. novembra, neće pojaviti na izricanju presude pred Haškim tribunalom, zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja, rekao je Srni jedan od branilaca Branko Lukić..."Danas smo mu bili u poseti. Baš je loše, ne može da hoda, tetura, nosi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dodik: General Mladić patriotski obavljao svoju dužnost

Izvor: Blic, 21.Nov.2017, 15:09

General Ratko Mladić je veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost, i u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo će se ojačati mit o njemu, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik...Dodik je naglasio da, s obzirom na sve do sada viđeno protiv Srba u Hagu, svi imaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.