Mladić izbačen iz sudnice, jer se smejao svedoku

Izvor: Politika, 08.Okt.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić izbačen iz sudnice, jer se smejao svedoku

Nije poznato čemu se Mladić smejao, dok je njegov branilac Dragan Ivetić unakrsno ispitivao svedoka RM-081 jer se to dešavalo na zatvorenoj sednici

Optuženi Ratko Mladić je, po odluci raspravnog veća, nakratko bio udaljen iz sudnice Haškog tribunala, pošto se glasno smejao i gestikulirao tokom iskaza zaštićenog svedoka RM-081. Po završetku svedočenja tog svedoka, sudije su Mladiću dozvolile da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se vrati u sudnicu i prati iskaz bivšeg oficira Unprofora Pirsa Takera.

Nije poznato čemu se Mladić smejao, dok je njegov branilac Dragan Ivetić unakrsno ispitivao svedoka RM-081 jer se to dešavalo na zatvorenoj sednici, dok je ton u sudnici bio isključen za posmatrače.

U glavnom iskazu, prošlog petka, RM-081 je posvedočio da su u leto 1992. u pritvoru u Rogatici, pripadnici srpskih snaga seksualno zlostavljali njega, njegovu maloletnu decu, a da suprugu „nije imao snage da pita”. Izjavio je i da su rogatički muslimani bili držani u nehumanim uslovima, prebijani i ubijani od srpskih snaga.

Pošto je Mladić udaljen iz sudnice, branioci su, po njegovom nalogu, prekinuli unakrsno ispitivanje svedoka RM-081.

Kako je sud obavestio branilac Miodrag Stojanović, Mladić je tražio da i njegovi advokati napuste sudnicu i da on bude vraćen u pritvor u Sheveningenu.

Mladić je izjavio je da će početi štrajk glađu i odbijati lekove ukoliko ga sudije tribunala ne budu razumele i ako mu dodele drugu odbranu.

„Mi smo klijenta upoznali sa merama koje u tom slučaju može preduzeti sudsko veće, a on je rekao da će, ukoliko njemu bude nametnuta druga odbrana, stupiti u štrajk glađu i prestati da uzima lekove”.

Ocenjujući tu primedbu „neprimerenom”, predsedavajući sudija Alfons Ori kazao je da „nije ni vreme ni mesto” za takve reči. Mogućnost nametanja drugih branilaca generalu Mladiću niko nikada nije pomenuo.

Raspravno veće ponovo je, zatim, upozorilo odbranu da će Mladićevo odbijanje da se pojavi u sudnici biti protumačeno kao njegovo odricanja od prava da prisustvuje procesu.

Branilac Stojanović preneo je sudu, posle dodatnih konsultacija, Mladićeve reči da „ne može kontrolisati svoje emocije, ni smeh, ni suze”. Sudija Ori uzvratio je da je „glasan smeh u prisustvu svedoka” ometanje procesa i da će ga raspravno veće tako tretirati i ubuduće.

Mladić je, zatim, preko advokata tražio da mu bude izmeren krvni pritisak zato što se, kako je rekao Stojanović, „ne oseća dobro i leži”. U međuvremenu, iskaz je, u odsustvu optuženog, započeo sledeći svedok Taker.

Posle pauze u raspravi, Mladić se pojavio u sudnici, a sudija Ori kazao je da je utvrđeno da je krvni pritisak optuženog u „prihvatljivim” granicama.

D. Čarnić

objavljeno: 08.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.