Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Bramerc će konstatovati napredak u saradnji sa Hagom

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da će glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti UN konstatovati apsolutni napredak saradnje Srbije u saradnji s tim sudom, ali da će i konstatovati da nije u potpunosti ostvarena, jer Ratko Mladić nije u Hagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ljajić je kazao RTS-u da se "svi potajno nadamo pozitivnom izveštaju, ali znajući način rada haškog tužioca, on će se u izveštaju kloniti odrednica pozitivan i negativan, već će konstatovati ono što je video i čuo - apsolutni napredak u saradnji, postojanje političke volje i kredibilnost akcija koje sprovodimo, što je rekao i tokom razgovora sa nama".

Ljajić: Nastaviti sa aktivnostima



"Bramerc će, takođe, konstatovati da nije postignuta puna saradnja, jer Mladić nije u Hagu", napomenuo je Ljajić.

To će biti izveštaj koji će Bramerc podneti Savetu bezbednosti UN, a "na nama je da nastavimo s ovim aktivnostima ne bi li ova stvar bila što pre okončana", kazao je Ljajić.

Od Bramercovog izveštaja zavisi i odluka Evropske unije o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, a Ljajić smatra da ukoliko taj izveštaj bude "umeren", to neće biti dovoljno za Holandiju, ali će biti za Brisel i svih ostalih 26 zemelja EU kao i do sada.

Holandija insistira na hapšenju Mladića

"Jedna zemlja se isprečila Srbiji na putu ka EU i insistira na punoj saradnji i Ratku Mladiću u Hagu. Čak i kada bi Bramerc rekao da postoji puna saradnja, mislim da bi Holandija insistirala na Mladiću u Hagu pre nego što bi dala konačnu ocenu i omogućila primenu ŠP-a", istakao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Bramerc je izjavio da se "iz Haga vidi politička spremnost i odlučnost Beograda da ispuni svoje obaveze prema Tribunalu i da zbog toga nije morao dolaziti u Beograd".

Prilikom posete, Bramerc je izrazio uverenje da se radi o ozbiljnim akcijama i planovima Akcionog tima, kao i da tu nema nikakve dileme o spremnosti Beograda da preostale optuženike što pre locira, uhapsi i izruči Haškom tribunalu, kaza je Ljajić.

On je napomenuo da nikada nije postojala bolja saradnja službi bezbednosti, a takvu saradnju Srbija ima i sa zemljama regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.