General Ratko Mladić - pogled ruskog stručnjaka za međunarodno pravo Aleksandra Mezjajeva

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Ratko Mladić - pogled ruskog stručnjaka za međunarodno pravo Aleksandra Mezjajeva

15.07.2012. - Nema mnogo medija koji pokušavaju da dođu do istine - često prosto prenose zapadne medije

Tema današnjeg okruglog stola će biti delatnost Haškgo tribunala, tačnije suđenje generalu Mladiću. Delatnost ovog međunaordnog pravosudnog organa izaziva mnogo protivrečnih reakcija. Ali kada se optuženima pogoršava zdravstveno stanje, napetost raste. Na pamet pada sudbina Slobodana Miloševića, koji je preminuo u toku sudskog procesa pri pomalo dvosmislenim okolnostima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << O tome kako se odvija suđenje generalu Mladiću danas će govoriti poznati ruski pravnik, stručnjak za međunarodno pravo Aleksandar Mezjajev.

Okrugli sto vodi Vera Žerdeva.

Kakav je vaš utisak sa suđenja generalu Ratku Mladiću?

 

Ja pre svega ocenjujem ovaj proces kao pravnik, zato nemam toliko utiske, koliko pravne zaključke. Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju stalno tvrdi da se njegova suđenja odvijaju na najvišem nivou, i u suštini oni postavljaju standard međunarodnog pravosuđa. To ne odgovara istini, i to se još jednom ispoljava u slučaju generala Mladića. Suđenje pokušavaju da započnu u trenutku kada odbrana nije spremna. Osobnenost suđenja u tribunalu je to što sve informacije poseduje tužilaštvo, a čak sudije dobijaju informacije samo od tužilaštva. A tužilaštvo sva dokumenta odbrani ne predaje. To traje već više od godinu dana. Pri tome sud odlično zna da odbrana nije dobila sva neophodna dokumenta. Ipak, oni forsiraju početak procesa.

A o kakvim dokumentima je reč?

Reč je o svim dokumentima, počev, recimo, od izjava svedoka. Radi se o tome što je na primer u slučaju generala Mladića prijavljeno od tri stotine svedoka samo nekoliko ljudi koji će svedočiti neposredno u sudnici. Zamislite da je 99% izjava svedoka pismeno. I ove izjave se ne predaju odbrani. Na koji način možete da se pripremite za unakrsna ispitivanja u takvim okolnostima? Ali upravo na to je i sračunata data sitaucija. Tužilaštvo odlično zna da su optužbe protiv generala Mladića falsifikovane. Mogu odgovorno o tom da govorim, zato što su povodom Srebrenice već vođena suđenja. I mi smo videli kako su se pripremali lažni svedoci. Kako je te svedoke jednim udarcem zbrisao Slobodan Milošević na unakrsnim ispitivanjima, kako ovi lažni svedoci padaju na suđenju Šešelju, suđenju Karadžiću. Zato u principu situacija kada se minira mogućnost efikasnog unakrsnog ispitivanja prilično je logična: ako odbrana dobije sva dokumenta na vreme, svi svedoci će biti neutralisani na unakrsnom ispitivanju.

Dozvolite sledeće preciziranje. Uzimali smo intervju od pravnog savetnika generala Mladića Miodraga Stojanovića, i on je sam rekao da je prilikom razmatranja slučaja generala Mladića tribunal uveo svojevrsno pravilo: jedne svedoke ispituju u sudnici, drugi daju pismenu izjavu, a sami ne prisustvuju u sudnici. To stvara problem odbrani?

Zaista, ono što se dešava u Haškom tribunalu je svojevrsni skandal, gde se primenjuju dvostruki standardi ispitivanja svedoka. Od 300 svedoka samo 5 je prjavljeno kao oni koji će svedočiti u sudnici. Svi ostali su oni koji su dali pismene izjave. I upravo tekstovi pismenih svedočenja ne daju se na vreme odbrani. Tačnije, ono o čemu sam već govorio.

Sledeći momenat: nastupio je svedok Dejvid Harland. I mada on nije imao ni vojno obrazovanje, ni obrazovanje u oblasti politike, on je svedočio upravo o tim pitanjima. Dok ga je ispitivalo tužilaštvo – sudije uopšte nisu reagovale, nikakvih problema nije bilo. Čim je počela da postavlja pitanja odbrana, sudije su odmah počele da prekidaju jedan za drugim i da govore: zašto pitate za mišljenje tog svedoka? Nama su potrebne činjenice. Tačnije eto vam dvostruki prilaz. Kada tužilaštvo ispituje svedoka, on, ne posedujući odgovarajuće kompentencije, izražava svoje mišljenje, sudu je to divno. Čim se za mišljenje svedoka zanima odbrana, to je već pogrešno, to ničim ne pomaže sudu, kako oni tvrde.

Između ostalog na suđenju će uglavnom istupati takozvani „profesionalni“ svedoci. Oni trče sa suđenja na suđenje. To su vrlo dobro utrenirani ljudi. Pri tome do takve mere da ridaju od prve do poslednje minute svog svedočenja. Što smo naprimer videli u ponedeljak i utorak kada je muškarac svedok plakao neprekidno. Mada, po nekim trenucima koji mi nisu izmakli, video sam da je svedok u stvari odlično sebe kontrolisao. Na primer, to je bilo primetno po neposrednim odgovorima sudu. Tačnije, postoji pravilo da ma ko da postavlja pitanje, ili tužilaštvo, ili odbrana, odgovara se na njega sudu. Ali čak kada se svedok podseća na to, sve jedno on za pet minuta na to zaboravlja i prelazi na prirodni poredak komunikacije. Jer kada te pitaju, logično je da odgovaraš upravo onom ko te pita. Ovaj svedok za dva dana ni na trenutak nije zaboravio da treba da odgovara sudiji. Ili još jedan primer: pauza između pitanja i odgovora. To je nevolja tribunala. Tamo sve prevode! Ako svedok govori brzo, kvalitet prevoda se pogoršava. Najvažnije je da se ne prave pauze. Ako su postavili pitanje, treba sačekati da ga prevedu, zatim odgovarati. Ipak koliko god da na to podsećaš svedoka, uzalud. Posle tri minuta on zaboravlja i počinje da odgovara odmah. Ipak ovaj uplakani dva dana svedočenja ni na sekundu nije zaboravio da sačeka.

A da li biste mogli da navedete njegovo prezime?

To je Edelvin Pašić. On je svedočio i na suđenju protiv Radoslava Brđanina i protiv Momčila Krajišnika.

Da, upravo su se na svedočenja tog svedoka pozivale novinske agencije. I između ostalog ako na suđenju važnu ulogu igra emocionalan komponenta, da li je po vama slučajnost ili podudarnsot što je suđenje protiv generala Mladića obnovljeno upravo 9. jula, kada se priprema pomen žrtvama Srebrenice i narednog dana tamo se sahranjuju ostaci poginulih?

Između ostalog, nije sasvim tačno govoriti o tome da će tamo pominjati žrtve Srebrenice. Tamo će pominjati samo muslimanske žrtve. Zato što kada se govori „žrtve Srebrenice“, iz nekog razloga se zaboravlja na to koliko je bilo ubijeno Srba. Ovo pitanje kao da se isključuje iz razmatranja. Ali u celini, vi ste sasvim u pravu. To je bio šou. I uopšte imajte u vidu da se sada ovaj proces nalazi u takozvanom prvom segmentu. Ukupno će biti pet segmenata, od njih 4 segmenta odgovaraju grupama optužbe. Recimo, drugi segment će biti za opštine, treći za taoce, i tako dalje. A prvi segment ovde nije vezan neposredno za neku optužbu, oni ga nazivaju preglednim. On je u stvari čista propaganda. I zato nema sumnje da je sve to priređeno povodom odgovarajućih datuma, karte je bilo potrebno rezervisati dve nedelje unapred. Imajte u vidu, da biste posetili tribunal, treba da dobijete kartu. Sve je napravljeno po zakonima pozorišta. Naravno, prvi svedok je trebalo da otvori pozorišnu sezonu na odgovarajući način. Zato čak ako i poverujemo da je svedok zaista bio tako plačljiv, tužilaštvo je odlično znalo da je to psihološki neuravnotežen čovek. I ono ga nije slučajno uzelo za prvog čoveka. Tim pre ako se pažnjivo pogledaju njegova svedočenja, ovaj sveodk nije dao nikakva svedočenja neposredno protiv generala Mladića. On je davao prilično primitivna svedočenja o tome da je video tenkove, da su na tenkovim bile zvezde petokrake. Ali petokrake su simoblika JNA! Jugoslavija u to vreme se još nije raspala i u njenoj armiji su služili predstavnici svih nacija. Ipak svedok sve vreme tvrdi: srpske snage, srpske snage... Mada je onda bio dete i malo šta je shvatao. Tačnije, svedok je istupio u ulozi glumca. Dobrog glumca treba reći. I moram da priznam da je predstava na otvaranju sezone uspela.

I ujedno u javnoj svesti dejstva jugoslovenske armije su bila izjednačena sa dejstvima sprskih formacija.

Naravno. Mada ovaj svedok nije mogao da da nikakva ubedljiva svedočenja o tome. Bukvalno posle nekoliko dana svi će zaboraviti na taj proces. Niko neće uzimati karte. Sala će biti prazna. Sećam se kako sam sedeo sam u sudnici na suđenju Slobodanu Miloševiću. Sam! Pri tome pored mene nije bilo čak ni predstavnika štampe. Oni su pisali svoje reportaže prema zapisima sa Interneta. Nikoga nije bilo u sudnici! Na prvim takvim zasedanjima tamo je puna sala. Za nekoliko dana nema bukvalno nikog. Zato je sasvim jasno da je prvo zasedanje bilo čisto propagandno.

Uz to prvog dana obično se slušaju pitanja tužioca. Tačnije, likovanje takoreći te strane. A drugog dana je unakrsno ispitivanje. A na unakrsnom ispitivanju koje je između ostalog blistavo izveo advokat generala Mladića Branko Lukić, želim to da podvučem, svedok se zbunio. Tako će biti sa svakim svedokom. Tako je uvek. Navešću vam sledeći primer. Kada je istupao svedok Ratko Marković na suđenju Miloševiću, on je prvog dana davao vrlo ozbiljna svedočenja protiv Miloševića. Štampa je prosto likovala. Izašli su ogromni komentari po obimu. Oni su zauzimali veliko mesto na Internetu. Drugog dana desilo se sasvim neočekivano. Svedok je na samom početku zasedanja izjavio: sve što sam juče govorio je laž. Mene pod mučenjem teraju da dajem lažna svedočenja protiv Slobodana Miloševića. I šta vi mislite, kakva je bila reakcija štampe? Oni uopšte nisu o tome pisali! Jednostavno su prećutali.

I hajde da dotaknemo pitanje zdravstvenog stanja generala Mladića. Šta mislite, to kao se vodi ovo suđenje, emocionalna obojenost zasedanja mogli su da provociraju pogošanje zdravstvenog stanja?

Mislim da je to naravno takođe moglo da provocira, zato što znate da je bilo nekoliko incidenata kada su iz publike bile provokacije protiv generala Mladića, gestikulirali su i slično. Ali ne mislim da je to glavni razlog. Glavno je što je general Mladić teško bolestan. Mi naravno nemamo pravo da govorimo o njegovom zdravlju. To je zabranjeno pravilima tribunala. I ja ću reći samo to što je već procurelo u štampu: on je preživeo nekoliko moždanih udara i infarkta. I u toj situaciji zasedanja suda su vrlo opasna za ljude u takvom stanju. Zašto? Zato što treba biti sve vreme napet. Ja sam pamtim kako sam sedeo u Tribunalu pet sati zasedanja i kako bih se koncentrisao, morao sam vrlo ozbiljno da se potrudim. I negde do 12 sati počela je da me boli glava. Nosio sam već sa sobom tablete protiv glavobolje, zato što nije lako pratiti svaku reč. A za čoveka njegovog stanja to je, rekao bih, čak vrlo opasno.

I uz sve to, obratite pažnju, zakazali su mu petodnevnu radnu nedelju. Pet zasedanja nedeljno. Ni jedan optuženi, čak ni zdrav, nije podvrgnut takvom režimu. Recimo suđenje Karadžiću je proticalo u tri, maksimum četiri puta nedeljno. Obično tri puta nedeljno. Proces protiv Stanišića i Simatovića je održavan dva puta nedeljno, potšo je Stanišić bolestan i tamo su sudije izašle u susret. Zato smatram da je u značajnoj meri sud provocirao ovo teško stanje, bez obzira na to što je odbrana molila sud da pređe na blaži režim. Tim pre što se u drugim procesima to čini. Ali predsedavajući sudija i druge sudije su odbile da to učine. Smatram da je to bila direktna provokacija da se pogorša zdravstveno stanje generala. Bez obzira na to što se ponekad čini da se Mladić jednostavno isključuje, tim pre što mu čak ni reč ne daju. Setite se kada je pokušao da se izjasni, a nisu mu davali, čak su ga izvodili iz sudnice. Ipak optuženi mora svesno da se nalazi u sali. On mora da razume sve zato što upravo on daje instrukcije advokatu. Advokat ne deluje po sopstvenoj volji. On ispunjava instrukcije optuženog.

Hvala veliko, a Vi Aleksandare Borisoviču, vi ste trenutno u Kazanju. Kako pratite proces?

Uglavnom, naravno, pratim preko Interneta. Vode se ne sasvim direktni, ali prenosi se. Za sada se ovaj proces prenosi, mada ima i zatvorenih zasedanja. Mislim da će ona uskoro početi. Ali tu se ništa ne može. U takvim slučajevima čak kada se nalaziš u sudnici, tamo se spuštaju zavese, isključuje zvuk, i šta se dešava sa druge strane „akvarijuma“ (zašto akvarijuma, pa zato što se nalazite iza stakla), više niko ne zna. Dešava se da zvuk odnekud ide, a dešava se da i zvuk isključuju. Šta je tamo, ko je tamo? Mada ponekada neki stručnjaci sprovode istraživanja, od mrvica prave informacije i zaista se pojavljuju zanimljive činjenice. Tako da se proces, naravno, može pratiti preko Interneta, ali ponekada sam u Hagu i neposredno i, kako se kaže, posmatram kroz staklo.

Hvala veliko, Aleksandre Borisoviču.

Uvek mi je drago da sarađujem sa vašim radijom. Želim da vam se posebno zahvalim na onom stavu koji ste zauzeli. Nažalost, nema mnogo naših medija koji pokušavaju da dođu do istine. Vrlo često prosto prenose zapadne medije. Tako da sam uvek spreman da sa vama sarađuje. Mnogo uspeha u svim vašim poduhvatima!

U okviru Okruglog stola razmatrano je suđenje generalu Mladiću. Voditelj Vera Žerdeva je razgovarala sa stručnjakom za međunarodno pravo Aleksandrom Mezjajevom.

Vera Žerdeva, Grigorij Sokolov,

Izvor: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.