Ešton: Hapšenje Mladića ubrzava evrointegracija Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Hapšenje Mladića ubrzava evrointegracija Srbije

BEOGRAD -

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovala je danas popodne u Beograd i odmah po dolasku izjavila da je hapšenje bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića "bitan dan za pravdu" i da će ubrzati proces evrointegracija Srbije.

"Nadam se da će se taj proces uskoro ubrzati", istakla je visoka zvaničnica EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Ovo je bitan dan za međunarodnu pravdu i vladavinu zakona", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare u hotelu Hajat u Beogradu.

Kada je reč o budućnosti Srbije u EU, ovaj događaj će dati novi impuls, rekla je Ešton, dodavši da Beogradu već stižu poruke iz Brisela i evropskih prestonica.

Šefica evropske diplomatije je čestitala predsedniku Srbije Borisu Tadiću i vlastima Srbije na hapšenju Mladića, rekavši da je oduvek podržavala odlučnost srpskih vlasti da ga uhapse.

Ona je rekla da joj je drago što su ispunjene ambicije Srbije i potvrđena odlučnost predsednika Tadića i vlasti Srbije da Mladić bude priveden pravdi.

"Mladić će sada biti suočen sa ozbiljnom optužnicom za zločine počinjene u Sarajevu, a naročito u Srebrenici", rekla je Eštonova.

Visoka predstavnica EU će se posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem sastati i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, šefom tima za razgovore Beograda i Prištine Borislavom Stefanovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Kako se očekuje, šefica evropske diplomatije će sa sagovornicima u Beogradu razgovarati o daljim koracima Srbije ka EU, kao i o dijalogu Beograda i Prištine koji se pod pokroviteljstvom EU održava u Briselu i regionalnoj saradnji.

Eštonova i Dačić će prilikom susreta potpisati Sporazum o bezbednosnim procedurama za razmenu i zaštitu tajnih podataka.

Kako je najavljeno u Briselu, posle Beograda, Eštonova će 27. maja posetiti i Prištinu.

Eštonova dolazi samo nedelju dana pošto su Beograd i Prištinu posetili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Prethodno je Eštonova boravila u Beogradu februara prošle godine, kada je izrazila zadovoljstvo zbog značajnog napretka Srbije u evrointegracijama i uverenje da je Srbija čvrsto rešena da sprovede reforme neophodne za članstvo u EU.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.