Bramerc u UN: Begunci prioritet

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Jun.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc u UN: Begunci prioritet

Beograd -- Neophodno je da Srbija pojača napore za nalaženje i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, rekao je Serž Bramerc pred Savetom bezbednosti UN-a.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc i predsednik Tribunala Patrik Robinson, predstavili su redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bramerc je izjavio je da su u proteklih šest meseci vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije nastavile sa operativnim aktivnostima za hapšenje Mladića i Hadžića, ali da su one dale "par opipljivijih rezultata".

Stoga je neophodno da Beograd razmotri sadašnji način potrage, proširi istragu i pojača napore da se Mladić nađe i uhapsi.

"Hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najviši prioritet Tužilaštva. Od mog poslednjeg izveštaja, operativne službe u Srbiji nastavile su napore u potrazi za beguncima. Ti napori, međutim, dali su do sada tek par opipljivijih rezultata. Mi stoga snažno verujemo da sadašnja operativna strategija Srbije mora biti ponovo razmotrena", naznačio je Bramerc.

On je podvukao da je "nedavno zatražio od srpskih vlasti da osnaže napore u potrazi tako što će proširiti istragu, pojačati operacije pretraživanja i povećati svoje operativne kapacitete".

"Odlučna i pojačana akcija operativnih službi i političkih vlasti je od ključne važnosti za postizanje hapšenja dvojice begunaca", naglasio je Bramerc.

Bramerc je konstatovao da je Srbija u proteklih šest meseci nastavila da sarađuje sa Tužilaštvom u omogućavanju pristupa dokumentima, svedocima i arhivama i da toj saradnji "sada nema otvorenih pitanja".

Tužilac je kazao i da su srpske vlasti zaplenile i u Hag dostavile obimne ratne beleške generala Mladića, koje će biti upotrebljene kao dokazni materijal u tekućim suđenjima.

Ocenivši da je nedavna presuda oficirima Vojske Republike Srpske, kojom je potvrđen genocid u Srebrenici, "kamen međaš" u praksi Tužilaštva i Tribunala, Bramerc je istakao da je ta presuda ponovo ukazala na "hitnu neophodnost" da Mladić bude uhapšen.

Bramerc je odgovarajući na pitanje novinara da li se sud protivi zahtevu Mladićeve porodice da se taj haški begunac proglasi mrtvim, rekao je i da taj sud, kao i srpske vlasti, rade pod pretpostavkom da je haški begunac Ratko Mladić i dalje živ.

Presudom kojom su oficiri VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni na doživotni zatvor zbog genocida nad srebreničkim Muslimanima, utvrdila je da su oni i drugi "radili po naređenjima drugih optuženih, poput Ratka Mladića, koji je još na slobodi", rekao je Bramerc.

Bramerc je o saradnji Srbije ove nedelje izvestio i Savet ministara EU, nakon čega su ministri odobrili početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Robinson: Ubrzati rad Tribunala

Predsednik Haškog tribunala sudija Patrik Robinson ukazao je, u okviru redovnog polugodišnjeg izveštaja pred Savetom bezbednosti UN, da je, u cilju što bržeg okončanja rada suda, neophodno preduzeti mere kako bi se sprečio odliv sudija i drugog kadra.

Sudija Robinson je istakao da su predviđeni rokovi u pojedinačnim slučajevima podložni promenama od kojih je neke nemoguće predvideti.

Kao primer naveo je otkriće novih dokaza od strane vlasti u Srbiji koji se tiču 18 vojnih dnevnika Ratka Mladića, koji bi mogli znatno da utiču na čak sedam od devet tekućih slučajeva.

On je pozvao da se preduzmu mere kako bi se sprečio "dramatičan odliv kadrova" i da se sudijama u Tribunalu obnove mandati, kako bi se poklopili sa očekivanim trajanjem suđenja do kraja prve polovine 2011. godine i žalbenih postupaka do 2013. godine.

"Da bi bio uspešan, Tribunalu je potrebna snažna politička podrška", istakao je Robinson, upozoravajući da će se odliv neophodnog kadra iz Tribunala negativno odraziti na sposobnost ove institucije da blagovremeno okonča svoj mandat.

Robinson je, takođe, zatražio od UN da osnuje fond za davanje odštete žrtvama zločina koje su pod jurisdikcijom Tribunala, što smatra jednim od činilaca koji bi doprineli uspostavljanju trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije.

Ignjatović pozitivno ocenio Bramercov izveštaj

Direktor kancelarije Nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Tribunalom u Hagu Dušan Ignjatović pozitivno je ocenio izveštaj glavnog tužioca Suda Serža Bramerca.

"Bramercov govor je veoma pozitivan i ispunio naša očekivanja da će takav i biti. Zadovoljni smo", rekao je Ignjatović u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Njujorka gde prisustvuje sednici.

Ignjatović je rekao da će Srbija nastaviti da "čini sve što je u njenoj moći da održi nivo saradnje" sa Sudom u Hagu i da "reši pitanje dva begunca, jer ne postoji drugi način nego da budu locirani i privedeni pravdi".
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.