Bramerc: Došlo je vreme za pravdu

Izvor: B92, 01.Jun.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Došlo je vreme za pravdu

Beograd -- Ratko Mladić je 16 godina izbegavao pravdu i sada treba da odgovara za zločine za koje se tereti, rekao Serž Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu.

Glavni tužilac Haškog tribunala je rekao da će se doskorašnji haški begunac prvi put pred sudijom pojaviti u petak, 3. juna u 10 sati.

Bramerc se zahvalio holandskim službama bezbednosti na uspešno sprovedenom prebacivanju Mladića u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sheveningen. Prema njegovim rečima, hapšenje i izručenje Mladića u Hag je višestruko značajan.

Tim činom, odnosno hapšenjem Mladića, Srbija je ispunila jednu od najvažnijih međunarodnih obaveza.

Govoreći o Ratku Mladiću, Bramerc je rekao da je on bio najviše rangiran vojni lider za vreme rata u BiH. Optužen je za svoje učešće i učešće njegovih trupa u nasilnoj kampanji tokom rata u BiH, a ti zločini su razorili cele nacije.

"Za pitanje pravde, hapšenje i transfer Mladića u Hag je veoma je važno jer potvrđuje da niko ne može da računa da neće biti kažnjen, kao i za žrtve jer je 16 godina dugo čekati na pravdu", rekao je Bramerc.

"Čujem da neki ljudi govore da je Mladićevim hapšenjem zatvoreno važno poglavlje međunarodne pravde, ali ja mislim da rad na uspostavljanju Mladićeve krivične odgovornosti tek počinje", zaključio je Bramerc.

"Poslednjih meseci bili smo veoma kritični prema Srbiji zbog neuspeha hapšenja Ratka Mladića i tražili smo napredak. Danas sa zadovoljstvom konstatujemo da je uhapšen. Zahvaljujemo predsedniku Borisu Tadiću i Akcionom timu, bezbednosnim službama koje su doprinele hapšenju. Zamolili smo vlasti u Srbiji da tako nastave jer želimo da vidimo i da Hadžić bude uhapšen", kazao je Bramerc.

Bramerc je rekao da je danas podneta izmenjena optužnica protiv Mladića i da još ne zna da li je realno spojiti slučajeve Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Mladić će, prema rečima Bramerca, imati fer suđenje i prava će mu biti poštovana.

"Teško je izraziti kolika je važnost transfera Mladića u Hag, ali proces je tek počeo, ne smemo zaboraviti i da žrtve, hiljade žrtava, čekaju i dalje pravdu. Mera uspeha je mera uspeha i međunarodnog suda i domaćeg pravosuđa", zaključio je glavni haški tužilac.

Podsetimo, Mladić je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu prebačen u utorak uveče.

Uhapšen je 26. maja u mestu Lazarevu kod Zrenjanina. Optužen je za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

"Nesumnjivo ću pohvaliti Srbiju u ličnom izveštaju"

Na pitanje da li će izmeniti svoj izveštaj koji je poslao Savetu bezbednosti UN, o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji je inače negativan, Bramerc je rekao da izveštaj sada ne može biti izmenjen, ali da će on u ponedeljak podneti lični izveštaj SB UN i dodao da je siguran da će UN nesumnjivo pohvaliti Srbiju zbog hapšenja Mladića.

On je, međutim, rekao da ostaju na snazi preporuke vlastima Srbije o unapređenju potrage za beguncima, koju je izložio u veoma kritički intoniranom pisanom izveštaju, koji je poslao u Njujork 17. maja.

Glavni tužilac pozvao je vlasti u Beogradu da nastave da "primenjuju unapređenja" u operativnom planu koja su dovela do hapšenja Mladića, kako bi "bez odlaganja uhapsile i Gorana Hadžića", jedinog preostalog optuženog begunca.

"Veoma je teško reći koliko će suđenje trajati"

Na pitanje o dužini suđenja Mladiću, Bramerc je podsetio da tužilaštvo pokušava da pronađe ravnotežu između obima zločina navedenih u optužnici i neophodnosti da se suđenjem može upravljati.

Po rečima tužioca, veoma je teško reći koliko će suđenje trajati, ne samo zbog obima predmeta, nego i zato što se Mladiću mora dati vremena da se pripremi za suđenje.

Bramerc je napomenuo da je "tužilaštvo naučilo lekcije iz prošlosti" u vezi sa dužinom procesa.

Tužilac je ocenio da je hapšenje Mladića značajno zato što je on bio "najmoćniji vojni oficir tokom rata u BiH", koji je odgovoran za "zločine koji su šokirali savest međunarodne zajednice".

Mladićevim hapšenjem, Tribunal se približio uspešnom okončanju svog mandata, zato što je procesuirao 160 od 161 optuženog, rekao je Bramerc, podvlačeći da će suđenje Mladiću "biti mnogo više od statistike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.