Beleška: Stop istrazi protiv jataka

Izvor: B92, 05.Nov.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beleška: Stop istrazi protiv jataka

Beograd -- Istraga protiv Ace Tomića i četiri oficira VJ za skrivanje Ratka Mladića obustavljena posle sastanka kod Zorana Stojkovića - uvid Insajdera u belešku tužilaštva

Bivša tužiteljka Snežana Bogdanović napisala je službenu belešku u kojoj navodi da joj je naloženo da predmet povuče iz suda.

Mediji su 2006. imali informaciju da je zatraženo proširenje istrage protiv jataka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na još pet lica, među kojima je i Aco Tomić, te da je taj zahtev povučen, ali do danas nije bilo poznato šta se dogodilo.

Bivši ministar pravde Zoran Stojković nije želeo da komentariše ove navode.

Drugo opštinsko tužilaštvo u Beogradu krajem oktobra 2006. godine osumnjičilo je Acu Tomića, bivšeg načelnik vojne bezbednosti, Branislava Puhala, komandanta jedinice koja je obezbeđivala Ratka Mladića, Dragana Živanovića, bivšeg načelnika štaba komande Beogradskog korpusa i Ljubišu Vukovića, bivšeg zamenika komandanta Prve armije, da su pomogli u skrivanju Ratka Mladića.

Inače, u zahtevu za sprovođenje istrage u koji je emisija Insajder imala uvid Aco Tomić se sumnjičio da je od novembra 2000. do maja 2003. u Beogradu i Srbiji krio Ratka Mladića ili mu pomagao da ne bude otkriven. Tužilaštvo je podnelo zahtev za sprovođenje istrage, međutim sedam dana kasnije isto to tužilaštvo traži predmet nazad.

Zašto se to dogodilo tadašnja druga opštinska tužiteljka Snežana Bogdanović navela je u službenoj belešci.

Ukazujem vam da je zamenik javnog tužioca Branko Stamenković dana 27. 10. 2006. godine pozvan iz kabineta ministra pravde Zorana Stojkovića da tog dana u 14.45 časova dođe kod njega na sastanak. Od zamenika javnog tužioca Branka Stamenkovića, po povratku u tužilaštvo, obaveštena sam da su sastanku prisutvovali ministar pravde Zoran Stojković, zamenik republičkog tužioca Vladimir Manojlović, okružni javni tužilac Milovan Božović i zamenik javnog tužioca Drugog opštinskog javnog tužilaštva Branko Stamenković.

Sastanak je bio u vezi sa zahtevom za proširenje istrage protiv pet lica među kojima su Aco Tomić, bivši šef vojne bezbednosti, Branisal Puhalo ali i Nebojša Pavković koji je u tom trenutku već u Haškom tribunalu.

Nakon toga nam je naloženo da istog dana povučemo zahtev za proširenje istrage iz istražnog odeljenja Drugog opštinkog suda, a da ćemo dobiti obavezno uputstvoza postupanje po predmetu.

Tužiteljku je, prema navodima beleške, poslednjeg dana oktobra pozvao zamenika republičkog tužioca, koji joj je rekao da do daljnjeg ne postupa, odnosno da se u tom predmetu ne donosi nikakva odluka.

Navode iz službene beleške pokušali smo da proverimo i kod tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne daje nikave izjave u vezi sa ovim slučajem.

Zanimljivo je da je dan nakon informacije da je Tomić osumnjičen, krajem oktobra 2006. u dnevnim novinama Pres objavljen intervju sa njim.

Tomić je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da ne zna otkud te optužbe i da će, ukoliko je to tačno, otići kod svog prijatelja Vojislava Koštunice koji mu je poslednja šansa. U tom intervjuu on navodi i da nikada neće zaboraviti pismo koje je tokom Sablje u pritvoru dobio od Vojislava Koštunice, a u kome - podsetimo - stoji da se njih dvojica u ćutanju razumeju.

Tomić je sutradan demantovao navode teksta, a na kraju nije saslušan u postupku za skrivanje Mladića jer je tužiteljka morala da povuče zahtev za sprovođenje istrage.

U tom zahtevu stajalo je i da je Aco Tomić znao da se Mladić nalazi u vojnim objektima i da mu je pomagao da prelazi iz jednog u drugi objekat sve do juna 2002, kada mu je pomogao da napusti vojni objekat Cer.

Tomić se sumnjičio i da nije obustavio snabdevanje hranom Ratka Mladića do oktobra 2002, a da je njegov vozni park održavan o trošku vojske sve do maja 2003.

Podsetimo, Aco Tomić je uhapšen u akciji Sablja 30. aprila 2003. posle ubistva premijera Zorana Đinđića.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.