BRAMERC LJUT NA SRBIJU!

Izvor: Kurir, 21.Sep.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRAMERC LJUT NA SRBIJU!

HAG - Došao je i taj dan - Serž Bramerc se naljutio na Srbiju! Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio je juče da nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da vlasti u Beogradu moraju učiniti više.

- Situacija je daleko od savršene. Ozbiljno sam zabrinut zbog slabosti u potrazi, što sam izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << UN prošlog juna. Postoji jaz između izražene političke spremnosti za hapšenje begunaca, toka same potrage i onoga što je neophodno učiniti da bi ona bila uspešna. Taj jaz se mora zatvoriti - podvlači Bramerc.

Rekavši da nije na njemu da određuje ko će se pridružiti EU i kada, tužilac je naglasio da je politika uslovljavanja koju je Unija dosad vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije „bila najvredniji alat za postizanje hapšenja“ optuženih.

Rasim Ljajić u izjavi za Kurir kaže da je iznenađen ocenama Bramerca, ali da one, nažalost, izražavaju realnost.

- Činimo sve što možemo, ljudi su na terenu, potrage stalne, ali rezultata nema. Ne mislim da Bramerc dovodi u pitanje našu volju. Ipak, sve će pasti u vodu ako ne uhapsimo Mladića. Dovoljno smo kažnjeni od EU što on nije u Hagu - ocenjuje Ljajić.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, i koordinator Akcionog tima za lociranje i hapšenje Ratka Mladića, ponavlja za Kurir da Srbija čini sve što može da uhapsi Mladića i Hadžića.

- Tužilac Bramerc je vrlo dobro upoznat sa svim akcijama koje smo sproveli, ne vidim preteranu razliku u odnosu na prošlu godinu. Činimo sve što možemo i tako ćemo nastaviti, a njegovu procenu zaista ne bih da komentarišem - ističe Vukčević.

Kosovo potiskuje Mladića

Kako Kurir saznaje, pravi razlog za ovakvu reakciju tužioca Bramerca leži u približavanju EU i Srbije kada je reč o KiM.

- Bramerc je uplašen da Evropa ne učini prevelike ustupke Srbiji zbog Kosova, pa da hapšenje Mladića padne u drugi plan - kaže sagovornik našeg lista blizak haškoj problematici.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Goran Hadžić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.