Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat traži hitan lekarski pregled za Ratka Mladića i puštanje na slobodu

Novosadski advokat Miroje Jovanović podneo je danas inicijativu kojom se od Haškog tribunala traži da general Ratko Mladić bude pod hitno podvrgnut lekarskom pregledu zbog njegovog izuzetno složenog zdravstvenog stanja.

Jovanović, koji je potpredsednik političke organizacije "Treća Srbija", čije je sedište u Novom Sadu smatra da bi Mladića trebalo da pregledaju meritorni stručnjaci koji nisu iz država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članica NATO.

Lekarski pregled generala Mladića treba da obavi veći broj stručnjaka koji dolaze van područja država članica NATO, imajući u vidu činjenicu da su one učestvovale u ratnim dejstvima na teritoriji Republike Srpske u periodu 1992-1995. godine, navodi se u saopštenju "Treće Srbije".

Jovanović izražava zabrinutost da bi ignorisanje krajnje narušenog zdravstvenog stanja Mladića, od Haškog tribunala, moglo imati fatalan ishod, odnosno završiti smrću generala.

- Bojim se da bi očigledno trajno narušeno zdravstveno stanje generala Mladića, koje uslovljava njegovu efektivnu nemogućnost da učestvuje u sudskom postupku, moglo završiti smrtnim ishodom ukoliko smesta ne bude nad njim obavljen lekarski pregled. Mladićevo krajnje loše zdravstevno stanje uzrokovano je petogodišnjim neosnovanim lišenjem slobode - naveo je Jovanović.

Za Jovanovića je logičan sled radnji da posle obavljenog lekarskog pregleda, Mladić bude pušten na slobodu.

Odbijen zahtev da sudije Ori i Fladž budu isključeni

Haški tribunal odbacio je zahtev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da sudije Alfons Ori i Kristof Fladž budu isključeni zbog navodne pristrasnosti, saopštio je sud.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Agijus odbio je zahtev Mladićevih advokata da sudije budu isključene iz Sudskog veća jer su u ranijim suđenjima u Hagu već izneli stavove o tome da je Mladić kriv.

- Nakon pregleda podneska, ne smatram da je Mladićeva odbrana prezentovala dokaze koji bi naveli na zaključak da kod sudija postoji pristrasnost - naveo je Agijus.

Mladićevi advokati su tražili i imenovanje novih "nepristrasnih" sudija na mesto Orija i Fladža.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.