Žao mi je što Vučiću nisam rekao da ću se kandidovati za predsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žao mi je što Vučiću nisam rekao da ću se kandidovati za predsednika"

Lider Socijaldemokratske partije Srbije i potpredsednik tehničke vlade Rasim Ljajić izjavio je da sa premijerom i novim mandatarom Aleksandrom Vučićem razgovara o radu buduće vlade, njenim prioritetima i izazovima, ali da ne učestvuje u odlučivanju o kadrovskim rešenjima, pa tako ne zna ni koji je resor njemu namenjen u novoj vladi.On je u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine rekao i da mu nije poznato da li će u novoj vladi biti mesta za njegovog političkog oponenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Muamera Zukorlića, ili pak za SPS, LDP i druge.

"O sastav nove vlade odlučuje premijer. O tome uopšte nismo razgovarali. Ja nema problem da kažem šta mislim o navedenim potencijalnim saradnicima, ali to ću učiniti kad oni budu poznati", kazao je Ljajić, odbacujući kao "besmislice" medijske navode da je on viđen za novog šefa diplomatije.

Nije želeo da se izjašnjava ni o tome da li je lično za ili protiv ulaska SPS u novu vladu, jer, kaže, nije mandatar da o tome odlučuje, ali je naveo da je sa socijalistima odlično sarađivao, kao i da podržava predlog premijera za formiranje što šire koalicije.

"To ne znači da će svi ući u vladu, ali dobro bi bilo da podrška u parlamentu bude što veća", ocenio je.

Ljajić je rekao i da se pokajao što je neposredno po okončanju parlamentarnih izbora najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima. Dodao je da ipak ostaje pri toj odluci, ali da je pogrešio što sa tom namerom nije prethodno upoznao koalicionog saveznika i premijera Aleksandra Vučića.

"Pokajao sam se jer su me svi napadali. Jedni da je to dogovor sa Vučićem i da oduzimam glasove nekom demokratskom kandidatu. A mislim da sam pogrešio što nisam Vučiću ranije rekao za tu nameru", naveo je on.

Na pitanje zašto bi takvu stvar morao da kaže Vučiću, kad ni njemu premijer ne iznosi detalje o sastavu nove vlade – Ljajić je rekao da bi to bilo korektno s njegove strane jer su zajedno u koaliciji i dobro sarađuju.

"Vučiću u sam objasnio da je moja namera u pogledu predsedničke kandidature da izmenim i sebe i svoju stranku i da ljudi daju ocenu mog dosadašnjeg rada. Znam da ne bih prešao cenzus na parlamentarnim izborima bez koalicije sa SNS, a na predsedničkim izborima mogu da vidim koliko vredi moja politika i stranka", kazao je on, odbacujući teze da je najavom predsedničke kampanje pokušao da demonstrira ucenjivački kapacitet.

Dodao je i da je realan čovek i da ne veruje u čuda na predsedničkim izborima, te da bi za njega uspeh bio da dobije broj glasova koji bi mu omogućio da nastavi da se bavi politikom. To što je predstavnik manjinske zajednice ne vidi ni kao prednost ni kao hendikep za kampanju.

Ljajić je ocenio da tok rasprave i atmosfera na konstitutivnoj sednici republičkog parlamenta pokazuje da se skupština koristi kao pozornica za sticanje jeftinih političkih poena. A na pitanje ko za to snosi odgovornost on je kazao da je "logično da vlastima odgovara da rasprava teče brže i da se donose zakoni", te naveo da pojedini poslanici opozicije fotografišu račune iz skupštinskog restorana "po čemu vidite da se radi o jeftinoj političkoj propagandi".

Na opasku da su poslanici SNS u velikom broju učestvovali u raspravi i koristili svaku situaciju za iznošenje replike, odgovori je da se poslanici ne mogu sprečiti da govore.

Ljajić je ocenio i da direktni televizijski prenosi doprinose urušavanju kredibiliteta parlamenta, jer se zbog toga "poslanici obraćaju komšijama, strinama, tetkama ... i to postaje arena gde se diskutuje ne o promenama zakona i njihovom poboljšanju, već zbog toga kako će ko izgledati u debati".

"To je postala mera stvari. Zato treba i da se smanji broj poslanika i da se reši da li će ići skupštinski tv prenosi. Jer ovo ne vodi nikuda i nije dobro ni za vlast ni za opoziciju", smatra on.

Komentarišući događaje u beogradskom naselju Savamala, Ljajić je rekao da je premijer najavio istragu i da veruje da će ona biti brzo okončana, što je, kako je istakao, važno i zbog toga da za to neko snosi odgovornost, ali i da se spreče manipulacije tim događajem.

Govoreći o novim sporazumima sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koja uz Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, uključuje i Jermeniju i Krigiziju, Ljajić je rekao da su ti razgovor važni kako bi se proširila lista proizvoda iz Srbije koja bi u te zemlje mogla da se izvozi u bescarinskom režimu.

"Realno je da u tom pogledu pregovaramo o izvozu 'fijata' i nekih vrsta sira, ali nije realno da tu listu proširimo na vino, cigarete živinsko meso...", smatra on.

Upitan da li bi takav sporazum uključiva i reciprocitet, odnosno otvaranje našeg tržišta za uvoz vozila iz Rusije i ostalih zemalja ove ekonomske unije, Ljajić je naveo da je to drugi korak.

"Mi ćemo insistirati na 'fijatu', a Rusi mogu da traže da određeni kontigent autmobila uvezu kod nas, ali o tome tek treba da razgovaramo. Ne treba, međutim, stvarati očekivanja da će to biti sutra. Mi čekamo nacrt sporazuma od tih pet zemalja, zatim slede pregovori, te usaglašavanje sporazuma o bescarinskom režimu", objasnio je on.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ljajić: ‘Žao mi je što Vučiću nisam rekao da ću se kandidovati za predsjednika’

Izvor: SandzakPress.net, 07.Jun.2016, 12:24

Srbija – Lider Socijaldemokratske partije Srbije i potpredsjednik tehničke vlade Rasim Ljajić izjavio je da sa premijerom i novim mandatarom Aleksandrom Vučićem razgovara o radu buduće vlade, njenim prioritetima i izazovima, ali da ne učestvuje u odlučivanju o kadrovskim rješenjima, pa tako...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.