Ukradeno žito vredno 20 miliona evra

Izvor: RTS, 13.Jun.2013, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradeno žito vredno 20 miliona evra

U 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose, saopštilo nadležno ministarstvo. Država oštećena za oko 20 miliona evra, rekao ministar trgovine Rasim Ljajić. Naknadna kontrola biće sprovedena u 26 skladišta.

Poljoprivredni inspektori su utvrdili da su u 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je tom krađom država oštećena za oko 20 miliona evra.

"Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je da od ukupno 77 kontrolisanih silosa, u sedam uopšte nema ili nedostaju velike količine robe, odnosno oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32 tone merkantilnog kukuruza", rekao je Ljajić. 

U tri slučaja je otkrivena prevara jer su skladištari skrivali pšenicu ispod duplog dna u ćelijama silosa. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu, jer je uklonio merdevine na silosima, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Naknadna kontrola biće sprovedena u 26 skladišta, jer je registrovan promet robe u vreme kad je rađena provera količine robnih rezrevi. Manjkovi pšenice i kukuruza nisu utvrđeni u 32 skladišta u kojima se čuva roba koja je u vlasništvu države.

Kontrola ovlašćenih skladištara trajala je dve nedelje, a istovremeno su rađene i laboratorijske analize o prisustvu aflatoksina i teških metala u pšenici i kukuruzu.

"Kontrola stanja kukuruza u pšenice u robnim rezervama urađena je na kvalitetan, profesionalan i ozbiljan način, uprkos poteškoćama i rizicima sa kojima se radna grupa susretala", istakao je Ljajić. 

Na predlog Ministarstva trgovine, Vlada Srbije je formirala radnu grupu za kontrolu ovlašćenih skladištara, odnosno preduzeća koja imaju ugovor s Direkcijom za robne rezerve da čuvaju pšenicu i kukuruz.

Ljajić je najavio da će Radna grupa naredne nedelje Vladi Srbije predati kompletan izveštaj o svom radu sa predlogom mera koje treba preduzeti, a istovremeno će zatražiti i skidanje oznake državne tajne sa podataka o ukupnim količinama kukuruza i pšenice koje se nalaze u robnim rezervama.

Namera je, kako je istakao Ljajić, da se drugi državni organi, pre svega MUP, Tužilaštvo i Poreska uprava, obaveste o utvrđenim nepravilnostima i razmerama pričinjene štete, kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

Preduzeća koja imaju ugovore s Direkcijom za robne rezerve o čuvanju robe, imaju i materijalnu, a po Zakonu o robnim rezervama, i krivičnu odgovornost za stanje te robe, jer je zabranjeno korišćenje te robe bez naloga Direkcije.

Roba iz državnih rezervi čuva se u oko 80 skladišta, a samo jedno od njih je u državnom vlasništvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Država oštećena za 20 miliona evra

Izvor: Danas, 13.Jun.2013

Tokom dvonedeljne kontrole silosa u kojima se čuvaju pšenica i kukuruz iz robnih rezervi utvrđeno je da u 19 od 77 skladišta postoje nepravilnosti, odnosno da je gotovo u svakom četvrtom pronađeno manje pšenice i kukuruza nego što je Direkcija za robne rezerve ostavila na čuvanje, čime je država...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.