Tokom dvonedeljne kontrole silosa u kojima se čuvaju pšenica i kukuruz iz robnih rezervi utvrđeno je da u 19 od 77 skladišta postoje nepravilnosti, odnosno da je gotovo u svakom četvrtom pronađeno manje pšenice i kukuruza nego što je Direkcija za robne rezerve ostavila na čuvanje, čime je država oštećena za 20 miliona evra.


„Krađom pšenice i kukuruza iz robnih rezervi država je oštećena za 20 miliona evra“, rekao je juče ministar trgovine Rasim Ljajić, čije je ministarstvo i pokrenulo kontrolu skladištara koji su sa Direkcijom imali potpisane ugovore o čuvanju robe. „Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je da od ukupno 77 kontrolisanih silosa, u sedam uopšte nema ili nedostaju velike količine robe. Reč je o minusu od 46.000 tona merkantilne pšenice i 32.000 tona merkantilnog kukuruza“, rekao je Ljajić za Betu.

U tri slučaja otkrivena je prevara jer su skladištari skrivali pšenicu ispod duplog dna u silosima. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu, jer je uklonio merdevine, a naknadne kontrole, kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, biće sprovedene u 26 skladišta, jer je registrovan promet robe u vreme kad je rađena provera količine robnih rezervi.

Osim inspektora ovog Ministarstva, u kontroli skladišta bili su i inspektori Ministarstva trgovine, ali i Direkcije, kao i preduzeće Jugoinspekt, koje je bilo zaduženo za merenje i uzimanje uzoraka pšenice i kukuruza. Manjkovi pšenice i kukuruza nisu utvrđeni u 32 skladišta, a zvanični izveštaj o ovoj kontroli biće napravljen tek kada stignu laboratorijski rezultati uzoraka. Kako je saopšteno, osim količina kukuruza i pšenice, inspekcije su imale zadatak da utvrde i njihovu ispravnost, tako da će rezultati laboratorije biti sastavni deo nalaza.

Radna grupa će, kako je naglasio Ljajić, naredne nedelje Vladi predati kompletan izveštaj o svom radu sa predlogom mera koje treba preduzeti i zatražiti skidanje oznake državne tajne sa podataka o ukupnim količinama kukuruza i pšenice koje se nalaze u robnim rezervama. O nepravilnostima će biti obavešteni i MUP, Tužilaštvo i Poreska uprava. Ljajić je, osim toga, rekao da će predložiti da predsednik Radne grupe, inače zaposlen u Tržišnoj inspekciji, zbog ovog posla, bude „adekvatno nagrađen i unapređen“.

Kako je za naš list rekao direktor Direkcije Goran Tasić, skladištari kod kojih su nađeni propusti moraće, prema Zakonu o robnim rezervama i krivično da odgovaraju. Direkcija će, kako je istakao, protiv onih za koje se utvrdilo da nisu radili po Zakonu podneti krivične prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari