Sve stranke se spremaju za izbore

Izvor: B92, 08.Maj.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve stranke se spremaju za izbore"

Predsednik Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić očekuje pokrajinske izbore u decembru i ocenio je da su sve partije u nekoj fazi priprema za izbore.

"Mi se spremamo kao da će izbori biti u decembru. Imali smo već prvi predizborni skup ili najavu te kampanje u Sremskoj Mitrovici. Sledeći skup je već krajem nedelje u Subotici, 3. juna imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veliki skup u Zrenjaninu", izjavio je Ljajić Tanjugu.

On kaže da su i sve druge stranke u nekoj fazi priprema za te izbore, a da li će oni biti u decembru ili dva meseca kasnije, to je, kako ističe, potpuno irelevantno sa stanovišta pripreme stranke za te izbore.

Ukoliko pokrajinski izbori budu održani u decembru, Ljajić, koji je istovremeno i potpredsednik Vlade, smatra potpuno celishodnim da i loklani izbori budu u isto vreme.

Međutim, on ističe da tu mora da se nađe čista pravna situacija, jer niko, kako tvrdi, ne može da skraćuje mandat samoinicijativno lokalnm samoupravama.

Stoga, kako poručuje, lokalnim izborima treba da prethode izmene zakona o lokalnoj samoupravi ili zakona o izborima na lokalnom nivou kako bi se stvorio osnov za njihovo održavanje.

Upitan da li očekuje da istovremeno budu održani i vanredni parlamentarni izbori, Laljić je dao odričan odgovor, navodeći da ne postoje razlozi za njihovo održavanje.

"Postoji značajna skupštinska, odnosno vladina većina i ne vidim šta bi se tim novim izborima novo moglo dobiti", kategoričan je on.

Govoreći o promeni Ustava, on podvlači da ona mora da bude stvar dogovora vlasti i opozicije, kao i da se teži što većem stepenu saglasnosti.

Zato,kako tvrdi, ne treba davati nikakve rokove za izmenu Ustava jer je važno skoncentrisati se na kvalitet tih izmena, kao i što veći stepen saglasnosti glavnih političkih stranaka u zemlji.

"Bilo bi štetno da ponovo idemo na promenu Ustava, a da se pitanje nekih novih promena otvori za pet-šest godina. Treba nam najviši pravni akt koji će da živi nekoiliko decenija, a ne da posle svakog izbornog ciklusa ponovo imamo temu promene ustavnih rešenja", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Pokrajinski izbori u decembru bili bi kompromis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2015

O terminu održavanja pokrajinskih izbora u Vojvodini najbolje je da dođe do dogovora između vlasti i opozicije, a izbori u decembru bi bili kompromisno rešenje, izjavio je danas lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić...On je na otvaranju novih prostorija odbora ove stranke u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.