Sporazumi o sertifikatima Srbije i Makedonije do 30. juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazumi o sertifikatima Srbije i Makedonije do 30. juna

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Makedonije zaduženim za ekonomska pitanja Kočom Anđuševim, sa kojim je usaglasio rešenja za pojedinačne probleme koji postoje u trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

Ljajić i Anđušev su se tom prilikom dogovorili da do 30. juna ove godine budu potpisani i ratifikovani bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva i Sporazum o fitosanitarnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnji, čime će biti priznato međusobno važenje sertifikata.

Na taj način praktično će prestati potreba za dvostrukim uzorkovanjem i analizama istih prehrambenih proizvoda, što će u velikoj meri smanjiti dodatne i nepotrebne troškove sa kojima se susreću privrednici obe zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Do tada, saglasili su se Ljajić i Anuđšev, obe vlade će preduzeti neophodne mere u cilju olakšavanja trgovine i otklanjanja vancarinskih barijera u trgovini između dve zemlje.

To konkretno znači da se srpske granične službe obavezuju na otklanjanje prepreka u prometu pirinča, suhomesnatih i mlečnih proizvoda iz Makedonije u Srbiju, dok se makedonska strana obavezuju da na snagu vrati stari Pravilnik o kontrolnim markicama za brašno, koji je važio do 7. februara ove godine, zahvaljujući kome će biti otklonjene prepreke za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

Na sastanku je dogovoreno i da odmah bude formirana "ad hoc" grupa, sačinjena od članova kabineta dvojice potpredsednika vlada i predstavnika privrednih komora, koja će biti u svakodnevnoj komunikaciji i rešavati sve probleme koji se budu pojavljivali u trgovini između dve zemlje.

Dogovor je "pao" samo dva dana pre isteka roka koji je srpsko ministarstvo postavilo makedonskoj strani oko rešavanja spora oko izvoza brašna u Makedoniju, kada je Ljajić poručio da "ako do dogovora ne dođe do 14. aprila, Srbija će uvesti kontra mere Makedoniji".
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri Srbije i Makedonije se dogovorili o olakšavanju trgovine

Izvor: Beta, 12.Apr.2018

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić i potpredsednik Vlade Makedonije zadužen za ekonomska pitanja, Kočo Andjušev dogovorili su se danas da se do 30. juna potpiše i ratifikuje bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva, i Sporazum o...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.