Šah nije samo igra

Izvor: Blic, 28.Avg.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šah nije samo igra

Poslednjih godina svetski šah je u krizi, ali to se ne primećuje u Beogradu, u kome će u narednih deset dana boraviti 125 slabovidih šahista iz 33 države. Hotel „Slavija“ će do 5. septembra svakog dana od 15 sati biti domaćin 12. pojedinačnog svetskog prvenstva u šahu za slepe i slabovide. U ovom sportu oni nisu u neravnopravnom položaju, a o tome svedoče i njihovi rezultati.

- Među nama su danas neki od najvećih šahista današnjice. Došao je dan kada više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << govorimo prvenstveno o njihovom hendikepu, nego o njihovim potencijalima - rekao je na otvaranju turnira ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ovo je jedna od najznačajnijih svetskih manifestacija, a prvi put se održava u Srbiji. Na prva dva prvenstva 1966. i 1972. godine pobedu je odneo Beograđanin Milenko Čabarkapa koji će sa 72 godine da se okuša i na ovom turniru. Po njegovim rečima šahista ne voli da igra u svom gradu, jer oseća preveliki psihološki naboj zbog prijatelja i porodice koji ga gledaju, što mu često poremeti koncentraciju. On je ime izgradio igrajući sa najvećim „videćim" svetskim šahistima.

- Oči nisu neophodne za šah. Očima se samo gleda, a mozgom se vidi - rekao je Čabarkapa.

Najveća prednost slepog šahiste je što on oseća tanane psihološke niti protivnika i usmeren je svim čulima na partiju šaha kao na malo remek delo. Ivan Milosavljević ima 32 godine i pola svog života igra šah. Pre tri godine je bio prvak države na prvenstvu za slepe šahiste.

- Ne očekujem pobedu, konkurencija je jaka. Obično igram na regularnim prvenstvima, ali sam se rado odazvao i ovom - rekao je Ivan.

Zanoleti Garsija David (40) dolazi iz Španije u kojoj je treći najbolji šahista slabog vida. On za sebe prognozira deveto mesto.

- Šah je filozofija, psihologija, matematika i poezija. A za ove mlade šahiste on je i mnogo više - rekao je na otvaranju Vuk Drašković, veliki zaljubljenik u šah.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.