Pritisnuti uljari obaraju cenu i do 20 dinara

Izvor: Mondo, 15.Okt.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisnuti uljari obaraju cenu i do 20 dinara

Cena jestivog suncokretovog ulja u maloprodaji biće niža za 15 do 20 dinara po litru zbog niže proizvođačke cene i trgovačke marže, kažu iz Ministarstva trgovine.

Ministar trgovine Rasim Ljajić imao je danas sastanka sa proizvođačima jestivog ulja iz Srbije i oni su, kako je saoptešno iz ministrvog kabineta, "izrazili spremnost da snize proizvođačke cene suncokretovog ulja za tri do 10 odsto", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u zavisnosti od proizvođača, kao i vrste tog proizvoda.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Ljajić je informisao uljare i o nameri Vlade Srbije da na sledećoj sednici, na predlog tog Ministarstva, donese uredbu o snižavanju maksimalne trgovačke marže na prodaju ulja sa sadašnjih 10 na pet odsto.

"Odluka proizvođača ulja da snize proizvođačke cene ove životne namirnice, kao i najavljena uredba Vlade o snižavanju trgovačkih marži na prodaju ulja, obezbediće tržišnu i cenovnu stabilnost snabdevanja uljem u narednom periodu", istaknuto je u saopštenju.

Kako je najavljeno, paralelno s tim, Vlada Srbije će preko Republičke direkcije za robne rezerve nastaviti snabdevanje tržišta uljem iz robnih rezervi.

Litar ulja iz robnih rezervi košta 142 dinara, a u slobodnoj prodaji i do 190 dinara.

Pre uljara cene su rešioli da snize proizvođači šećera, takođe "zamoljeni" od strane nadležnim ministarstava u Vladi Srbije.

Ne takve "molbe" ne gledaju blagonaklono iz EU, odakle je Vladi u nekoliko navrata poručeno a poslednji put povodom Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, da se previše meša u slobodno tržište i suviše regulište cene.

(Tanjug/MONDO, foto: Tanjug/Nenad Milošević)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Meso pojeftinilo na inicijativu ministra Kneževića

Izvor: Blic, 15.Okt.2012

Do sniženja cena mesa i proizvoda od mesa došlo je na inicijativu ministra poljoprivrede Gorana Kneževića koji je klaničarima uputio pismo i zamolio ih da u vidu imaju oslabljenu kupovnu moć stanovništva, saopšteno je danas iz tog ministarstva...Ministar je pozvao mesne industrije da sagledaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.