Povoljniji krediti nova mera protiv krize

Izvor: RTS, 07.Maj.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povoljniji krediti nova mera protiv krize

Vlada Srbije na današnjoj sednici odobrila dodatnih 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća. Nove mere za prevazilaženje krize predviđaju i niže kamatne stope i povoljnije potrošačke kredite za građevinski materijal. Neće biti povećani porezi, tvrdi Dinkić. Rasim Ljajić apelovao na radnike koji štrajkuju da se uzdrže od radikalnih protesta.

Novi paket stimulativnih mera za podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privredi koji je danas usvojila Vlada Srbije počeće da se primenjuje od 18. maja, a predviđa dodatnih 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, najavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja i potpredsednik vlade Mlađan Dinkić.

Pad industrijske proizvodnje i izvoza iz Srbije zaustavljen je u aprilu ove godine i najavljene su nove narudžbine za privredu Srbije iz zemlje i inostranstva zbog čega će biti pokrenuta jedna visoka peć u Železari u Smederevu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinklić ocenio je da je ovo početak kraja ekonomske krize u Srbiji i naveo da je najveći pad izvoza zabeležen u februaru - 25 odsto, dok je u martu iznosio 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Dinkić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije rekao da će time ukupni iznos paketa povoljnih kredita namenjenih privredi biti povećan na 180 milijardi dinara.

Merama vlade predviđene su skoro duplo niže kamatne stope za kredite za likvidnost sa deviznom klauzulom, koje će iznositi tri odsto na godišnjem nivou, rekao je ministar ekonomije.

Planira se, takođe, uvođenje dinarskih kredita za likvidnost sa kamatnom stopom do 10,5 odsto na godišnjem nivou, što je za 3,5 odsto manje od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Predviđeni su i dvostruko veći krediti za izvoznike, kao i povoljni potrošački krediti za kupovinu građevinskog materijala, dodao je Dinkić.

Potpredsednik vlade je naglasio da će svi korisnici kredita za investicije i likvidnost biti u obavezi da održe isti broj zaposlenih tokom perioda korišćenja kredita, u odnosu na poslednji kvartal 2008. godine.

Dinkić je rekao da će, pored novih podsticajnih mera privredi kroz duplo veću sumu kredita, akcenat ekonomske politike Vlade Srbije biti na infrastrukturnim projektima i podsticajima u građevinarstvu.

Nema rezervnog plana za izlazak iz krize

"Vlada nema rezervni plan za izlazak zemlje iz ekonomske krize, osim stimulativnih mera za privredu koje već primenjuje," rekao je ministar Dinkić i objasnio da neće biti novih poreza ako mere koje se primenjune daju očekivane rezultate, već će se tražiti dodatna sredstva za podsticaj privredi i ulaganja u infrastrukturu.

Dinkić je istakao da za zemlju stepena ekonomskog razvoja kao Srbija nema drugog načina za ublažavanje negativnih efekata svetske  ekonomske krize osim da podstiče proizvodnju, potrošnju domaće robe i ulaže u velike infrastrukturne projekte.

Na pitanje novinara kome građani Srbije mogu da veruju kada je ministarska finansija Dijana Dragutinović najavila da će biti povećani porezi ako sadašnje mere ne daju očekivani rezultat Dinkić je rekao "verujte meni u ovom slučaju".

Smanjenje nelikvidnosti

Vlada Srbije donela je radni zaključak prema kome će Trezor Srbije od sada redovno izmirivati obaveze prema direktnim budžetski korisnicima, što je mera koja je usmerena na smanjenje nelikvidnosti privrede i međusobnih dugovanja preduzeća.

Mlađan Dinkić najavio je izmene Zakona o stečajnom postupku kojima će sva preduzeća čiji je račun u blokadi duže od dve godine ići u likvidaciju.

Dinkić je naveo da je u Srbiji trenutno 60.000 pravnih lica u blokadi, od kojih su oko 20.000 preduzeća i oko 40.000 privatna udruženja i preduzetnici.

Ministar ekonomije je, objašnjavajući pripreme izmene Zakona o stečaju, precizirao da je 16.000 od 20.000 preduzeća sa blokadom računa, u blokadi duže od dve godine.

Rešenje za probleme štrajkača 

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić apelovao je na radnike koji štrajkuju u Srbiji da se uzdrže od radikalnih protesta koji bi mogli da ugroze nečiji život.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, Ljajić je rekao da postoji spremnost da se zaštite prava radnika, ali da je nophodno da sve ostane u okviru zakona jer bi svaki "presedan" uveo zemlju u ekonomsku i socijalnu krizu.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta jedna od glavnih tema bio je štrajk glađu u fabrici "Partizan" iz Kragujevca, rekao je Ljajić i najavio da će u toku dana biti obavljen razgovor sa poslodavcem, a sutra sa radnicima.

"Pomerili smo se sa mrtve tačke, nismo još blizu rešenja ali se nadam da će ono biti postignuto jer su životi ljudi ugroženi i nema vremena za čekanje... Nastojaćemo da obezbedimo da poslodavac izmiri svoje dugove", rekao je Ljajić i objasnio da Vlada može da bude samo medijator u rešavanju tog spora.

Ministar je potvrdio da poslodavac zaposlenima u "Partizanu" ne osporava da postoje dugovi prema radnicima, ali da još nije pronađeno rešenje za njihovo vraćanje.

Ljajić je rekao da je na sednici saveta izražena spremnost Vlade, Unije poslodavaca i sindikata da se uključe u rešavanje sličnih problema širom Srbije, koliko su u mogućnosti.

Vlada je usvojila i Odluku o učešću profesionalnih pripadnika sanitetske službe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u sastavu norveškog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Republici Čad i Centralnoafričkoj Republici.

Usvojeni su i predlozi zakona o dijaspori i Srbima u regionu, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o izmenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija i o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Belorusije o slobodnoj trgovini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.