Početak bitke za Andrićev venac

Izvor: RTS, 11.Maj.2016, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak bitke za Andrićev venac

Još se nije slegla prašina od parlamentarnih, a već se zahuktavaju kandidati za predsedničke izbore na proleće 2017. Rasim Ljajić najavio je da bi ministarsko mesto menjao za predsedničko. U izbornu trku opet bi i aktuelni predsednik. Ivica Dačić čeka ishod za sastav nove Vlade. Spekuliše se i da opozicija ima spremnog kandidata. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nemanjina 11 njegova je stalna adresa već 15 godina, sada bi na Andrićev venac. Od većeg partnera - naprednjaka, kaže, ne traži podršku.
 
"Ceo dan moram da objašnjavam da li je to neki dogovor koji imam sa Vučićem da bi nekom uzeo glasove, nikakvog dogovora nema i mislim da imam legitimno pravo da izađem na izbore, da izmerim sebe i svoju stranku", rekao je lider SDPS-a Rasim Ljajić
Da ga Ljajić nije pitao za savet, tvrdi i premijer Aleksandar Vučić.
"Rasimu želim svu sreću, on će biti deo Vlade, a mene to nemojte da pitate mesec dana pred izbore uopšte", kaže Vučić.
Da uopšte nema šumova među dvojicom lidera sa iste liste, potvrdili su nastupom u medijima sa mnogo takta, ocenjuju analitičari. Veruju da je Ljajić o svojoj kandidaturi dobro promislio.
Prof FPN-a Slaviša Orlović kaže da je to dobar strateško taktički potez, da je Ljajić je političar sa dugim stažom.
"Mislim da je prespektiva da napravi jedan dobar kapital za drugi krug predsedničkih izbora", kaže Orlović.
Nikola Tomić iz Nedeljnika NIN pretpostavlja da će ubuduće oni imati komunikaciju i ono što se da naslutiti je da Ljajić izbegavajući da se kandiduje kao Vučićev kandiat preko medija što bi bilo vrlo pogrešno zapravo ima to u planu.
Plan da se ne kandiduje za još pet godina, ipak je preinačio aktuelni predsednik. Tako je govorio pred parlamentarne izbore.
Tomislav Nikolić kaže da Vučiću treba Tomislav Nikolić kao predsednik države.
Vladajuća stranka bez odgovora koga će za šefa države podržati. Ima vremena. Svog kandidata sprema i opozicija. Za demokratski blok vezuju se imena Saše Jankovića, ali i Vladimira Kostića, predsednika SANU, tvrde analitičari. Takav odnos snaga vide kao borbu za neizvestan drugi krug.
"Nikolićevo eventualno kandidovanje bi bez podrške SNS-a bilo osuđeno na neuspeh, verovatno tu i Ljajić vidi svoju šansu ili da se nametne Vučiću kao njegov kandidat ili da se nametne kao treća opcija između Nikolića kao samostalnog kandidata i nekog zajedničkog kandidata opozicije na čemu oni rade", rekao je Tomić.
Dačić čija je ambicija da bude predsednik odavno poznata - pred izbore nije eksplicitno potvrdio da bi na Andrićev venac. Ako ne uspe u konkurenciji za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, i Vuk Jeremić bi možda u izbornu trku.
Merio je čak i svoje šanse za tu poziciju. Snage bi, kako se spekuliše, opet odmerio i Boris Tadić. U medijima se provlači i ime Zorane Mihajlović.
Izbori su 2012. bili neizvesni, ali samo između dva kandidata. Pet godina kasnije, imena o kojima se priča garantuju dinamičnu trku.
Pred moguću promenu Ustava, to će možda biti i poslednji put da kandidata zaokružuju direktno građani. To bi mogao da postane posao za Parlament.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.