Počeo popis stanovništva, poziv na bojkot doživeo fijasko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2011, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo popis stanovništva, poziv na bojkot doživeo fijasko

NOVI SAD -

Na celoj teritoriji Srbije, izuzev Kosova i Metohije, danas je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, uz još jedan poziv zvaničnika građanima da se odazovu i na popisu izjasne kako žele. Istovremeno, poziv na bojkot popisa, koji je upućen Bošnjacima, doživeo je fijasko, rekao je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je danas sve građane Srbije da učestvuju na popisu i da se na njemu izjasne kako žele, istakavši da je popis pitanje slobode i da na njemu građane Srbije niko ni na koji način ne sme da prisiljava da se izjašnjavaju drugačije.

"Danas je stvarno važno da pozovem sve građane, ne samo pripadnike većinskog srpskog naroda, već i pripadnike svih nacionalnih manjina da se izjasne onako kako žele i u skladu sa tim kako se osećaju", rekao je Tadić.

Ne ulaze u mesta u kojima žive samo Albanci

Prema prvim informacijama, popis teče uglavnom bez problema u svim gradovima i opštinama u Srbiji, pa i na jugu centralne Srbije i u Sandžaku, gde su pripadnici manjinskih zajednica pozvani na bojkot.

Zamenik predsednika Gradske komisije za popis u Novom Pazaru Sulejman Nicević je Tanjugu rekao da je popis teče neometano i da nema potvrde da je bilo slučajeva bojkota, a ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je od jutros samo jedan domaćin u Sandžaku odbio da bude popisan.

"Građani su pokazali da su politički i na svaki drugi način zreli i da je popis u njihovom interesu", rekao je Ljajić, uz ocenu da će se najveći broj Bošnjaka izjasniti i uzeti učešće u popisu.

Glavni muftija Muamer Zukorlić, koji je pozvao Bošnjake na bojkot popisa, u izjavi Tanjugu, međutim, kaže da Islamska zajednica svakog trenutka dobija potvrde da su u Novom Pazaru građani masovno bojkotovali popis.

I u Preševu i Bujanovcu, opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom koji su takođe pozvani na bojkot, popis teče bez problema.

Popisivači, međutim, nisu ulazili u mesta u kojima žive samo Albanci, već se popis se odvija samo u sredinama u kojima živi mešovito albansko-srpsko stanovništvo ili samo Srbi, Romi i pripadnici drugih manjina.

Predsednik popisne komisije u Bujanovcu Boban Pavlović podsetio je da su se u Bujanovcu, shodno preporuci Skupštine albanskih odbornika od 3. septembra, Albanci povukli iz svih tela koja se bave popisom stanovnika.

Promocija nove nacije - Vojvođanin

U Zrenjaninu je takođe počeo popis, a putem letaka u poštanskim sandučićima pokušana promocija nove nacije - Vojvođanin.

U Nišu su dva popisivača odustala, pa su angažovane rezerve, rečeno je Tanjugu u popisnoj komisiji, a na terenu nema primedbi.

I u svih 78 mesnih zajednica na teritoriji Kragujevca popis teče prema planu, kao i u Novom Sadu, Loznici i susednim opštinama Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.

Povodom poziva na bojkot popisa stanovništva u Srbiji koji je upućen Bošnjacima, ministar rada i socijalne politike kaže da je taj pozov doživeo fijasko.

Izbeglice: Popis imovine izbeglica na posebnom formularu

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji izrazila je nezadovoljstvo što Vlada Srbije nije odlučila da se na posebnom formularu izvrši popis oduzete, nestale i uništene imovine izbeglih i prognanih i građana Srbije oštećenih u imovinskim i drugim pravima na području neke od republika bivše SFRJ.

Ta organizacija je pozvala sve osobe izbegle ili prognane sa područja Hrvatske, Slovenije i BiH da posebno obrate pažnju na poglavlje "Migracije" u popisnici.

Sva lica koja izjave da su se prinudno doselila sa područja Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije posle 1991. godine, a kao glavni razlog dolaska u Srbiju navedu "prinudno preseljenje" smatraju se izbeglim licima, navodi se u saopštenju Koalicije.

Izbeglim licima, kako se navodi, smatraju se i deca rođena u Srbiji pod uslovom da su im oba ili barem jedan od roditelja izbegli. U izbegla lica računaju se sva lica bez obzira da li imaju ili ne formalni izbeglički status (izbegličku legitimaciju).

U saopštenju se ističe da se kontigent "izbeglih lica" izvodi na osnovu odgovora na pitanje "Da li ste ikada živeli/boravili van Republike Srbije neprekidno godinu dana i duže" i odgovara na pitanje o glavnom razlogu migracije.

Popis se, pored Srbije, sprovodi i u četiri zemlje regiona - Mađarskoj, Makedoniji, Albaniji i Rumuniji, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković pozvao je Srbe u tim zemljama da se slobodno izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

"Postoji tendencija da se specifična prava manjinskih nacionalnih zajednica ostvaruju u zavisnosti od njihove brojnosti i zato je vrlo važno da se pripadnici srpskog naroda na predstojećim popisima u zemljama regiona bez bilo kakvog ustručavanja, nacionalno i verski izraze", izjavio je Srećković.

Odbijanje kažnjivo i do 50000 dinara

U realizaciji popisa učestvuje više od 40.000 popisivača i 5.300 instruktora.

Ovogodišnji popis biće sadržajniji od prethodnih jer će se pred građanima naći pitanja i o invaliditetu, bračnom statusu, a predviđena su i pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenost, čega ranijih godina nije bilo.

Radni dan popisivača trajaće od osam do 20 sati. Oni su dužni da nose legitimacije sa slikom i pečatom, providne torbe sa logom popisa i punomoćje koje su obavezni da pokažu građanima, ukoliko na tome budu insistirali.

Zakonska je obaveza građana da daju odgovore na sva pitanja, a izuzetak predstavljaju jedino pitanja o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti, kao i set pitanja o socijalnoj integrisanosti.

Ukoliko neko odbije da popisivaču da odgovore na neka druga pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

Ovogodišnji popis koštaće 2,7 milijardi dinara, što iznosi oko 3,5 dolara po stanovniku i predstavlja najnižu sumu u regionu.

Popis će trajati do 15. oktobra, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni 15. novembra.

Popisivači će raditi od osam sati ujutru do 20 sati uveče

Popis će obaviti oko 40.000 popisivača, koje je obučavalo 5.000 opštinskih i 300 republičkih instruktora.

Oni će raditi od osam sati ujutru do 20 sati uveče i biće dužni da popišu svaki objekat.

Popisivači će nositi legitimacije sa slikom i pečatom, providne torbe sa logom popisa i imaće punomoćje koje su obavezni da pokažu građanima, ukoliko na tome budu insistirali.

Popisivači će biti dužni da obiđu do 80 domaćinstava, a najteže će biti onima koji budu popisivali seoska stanovništva, naročito u razuđenim selima.

U nekim opštinama popisivačima će biti stavljena na raspolaganje vozila kako bi im se olakšao prilaz teško pristupačnom terenu.

Popisivači tri puta da obiđu neki stan

Kako je ranije izjavio direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović, svako domaćinstvo moraće da bude popisano i popisivači će biti dužni da tri puta obiđu neki stan, ukoliko u prvom navratu u stanu ne nađu nikoga.

"Ako je stan prazan, zapisaće to, a ako nije, onda će zamoliti prve komšije da im kažu nešto više o svojim susedima, da li su dugo odsutni, da li su na poslu, odmoru...", objasnio je ranije Vukmirović.

Popisivači će moći da građanima na vratima ostave obaveštenje o tome kada će ponovo doći, a članovi nekog domaćinstva, takođe, na vratima mogu da ostave informaciju kada njima najviše odgovara da popisivač dođe.

Odgovori na pitanja

Vukmirović je rekao da nije potrebno da građani imaju lična dokumenta, jer će biti popisani svi koji žive u Srbiji bar godinu dana ili su tu kraće, a nameravaju da ostanu.

Prema njegovim rečima, zakonska je obaveza građana da daju odgovore na sva pitanja, a izuzetak predstavljaju jedino pitanja o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti, kao i pitanja o socijalnoj integrisanosti.

Podatke o odsutnim članovima domaćinstva davaće član porodice kome su podaci najviše poznati, a predviđeno je da podatke o deci koja su mlađa od 15 godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj.

Ukoliko neko odbije da popisivaču da odgovore na neka druga pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

Predstavnici RZS navode da je u interesu građana da odgovore na pitanja, kao i da će podaci o njima biti zaštićeni i tajni i neće biti dostupni bilo kom organu ili instituciji na korišćenje, osim što će se koristi u statističke svrhe.

Popisni listići su odštamapni na srpskom jeziku i ćirilicom, a popisivači će sa sobom nositi zbirke obrazaca na jezicima nacionalnih manjina i engleskom jeziku. Popisivači u sredinama u kojima manjinske zajednice čine većinu stanovništva dužni su da govore jezik manjine.

Ovogodišnji popis koštaće 2,7 milijardi dinara, što iznosi oko 3,5 dolara po stanovniku i predstavlja najnižu sumu u regionu.

Sredstava za finansiranje popisnih aktivnosti obezbeđena su delom iz državnog budžeta, a delom iz pretpristupnih fondova EU.

Od Drugog svetskog rata do 2002. godine, sprovedeno je sedam popisa. Popis ove godine neće biti sproveden na teritoriji Kosova i Metohije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Poziv na bojkot doživeo potpuni fijasko

Izvor: Blic, 01.Okt.2011

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je poziv Bošnjacima u Srbiji da bojkotuju popis stanovištva, doživeo "potpuni fijasko"...Ljajić koji je i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je novinarima u Beogradu da je od jutros u osam sati pa do podneva, u...

Nastavak na Blic...

Stari siromašni i usamljeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2011

BEOGRAD -..Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas, povodom međunarodnog dana starih, da su najveći problemi staračke populacije u Srbiji siromaštvo i usamljenost..."Činimo sve da smanjimo siromaštvo i povećamo izdvajanja i pomoć za one koji su najugroženiji", rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Poziv na bojkot popisa doživio fijasko

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Okt.2011

BEOGRAD- Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je poziv Bošnjacima da bojkotuju popis stanovištva u Srbiji, koji je uputio muftija sandžački Muamer Zukorlić, doživio potpuni fijasko.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.