Pešačka staza od Pazarišta do srednjovekovnog utvrđenja Gradina

Izvor: RTS, 30.Apr.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešačka staza od Pazarišta do srednjovekovnog utvrđenja Gradina

Nova pešačka staza od Pazarišta do srednjovekovnog utvrđenja Gradina olakšaće pristup kompleksu Stari Ras. Izgradnju pešačke staze finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Nova pešačka staza od Pazarišta do srednjovekovnog utvrđenja Gradina olakšaće pristup kompleksu Stari Ras. Izgradnju staze finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sa saradnicima prvi je prošetao novom pešačkom stazom, promovišući srednjovekovno utvrđenje Gradinu iznad Pazarišta.
"Ovo je takođe i deo tzv. kulturne rute Transromanika gde sve veći broj turista iz čitavog sveta posećuje kulturno-istorijske spomenike i spomenike koji se nalaze na ovoj ruti", rekao je Rasim Ljajić.
Stigli su i prvi turisti.
"Čuo sam o ovim lepotama u Beogradu, ali tek se sada uveravam", rekao je jedan od njih. "Prvih petsto metara sam prešao, nadam se da ću uspešno preći i ostatak do tvrđave."
Pored staze - duge 950 metara - od Pazarišta do tvrđave postoji sedam odmarališta sa klupama i stolovima, postavljeni su rukohvati, zaštitna ograda, putokazi i edukativno-informativne table. 
Podsetimo da je Novi Pazar 2017. godine izabran za izuzetnu destinaciju Evrope u Srbiji  upravo zbog kulturnog materijalnog nasleđa koje obuhvata spomenike na listi Uneska - srednjovekovni komleks Stari Ras sa Petrovom crkvom i manastirima Sopoćani i Đurđevi stupovi, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda - Novopazarska tvrđava, Aletun-alem i Lejlek džamija, Isa Begov hamam i mnoštvo lokaliteta koji odslikavaju viševekovno bogatstvo  ove multikulturalne sredine.
Sedamedesetih godina prošlog veka Novi Pazar je godišnje posećivalo vie od 100.000 turista,  a svaki deseti je bio stranac.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.