PROBLEM IZVOZA BRAŠNA IZ SRBIJE U MAKEDONIJU: Uzvraćamo istom merom

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2018, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROBLEM IZVOZA BRAŠNA IZ SRBIJE U MAKEDONIJU: Uzvraćamo istom merom

Ukoliko ne nađemo zajednički jezik, Srbija će početi da primenjuje set mera koji su već pripremljeni i najavljeni resornim službama - poručio ministar Rasim Ljajić AKO se u sredu na sastanku u Skoplju ne pronađe rešenje problema pri izvozu srpskog brašna u Makedoniju, Srbija će istog momenta "uzvratiti udarac" i početi sa primenama kontramera. To je u utorak najavio ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je poručio da ako današnji razgovor sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << poljoprivrede Makedonije Ljupčom Nikolovskim ne urodi plodom, to će biti kraj pregovora: - Vancarinskim barijerama niko ne dobija, niti se išta postiže. Štetu trpe svi i poljoprivrednici, ali i naši bilateralni odnosi. Ukoliko ne nađemo zajednički jezik, Srbija će početi da primenjuje set mera koji su već pripremljeni i najavljeni resornim službama. PROČITAJTE I: Opet rampa Makedonije za srpsko brašno Makedonija svakako mora da uvozi brašno iz drugih zemalja, ali mlinarski lobi je tamo veoma jak. Tri velika mlinara imaju toliki uticaj na sve vlade u Makedoniji da pritiskom izdejstvuju uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju. Ljajić ističe da će Srbija pojačati kontrole fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija na robu iz Makedonije, na šta ima pravo prema pravilima Svetske trgovinske organizacije. Pri tome, kako kaže, ne krši se CEFTA sporazum. - Zabrana na uvoz brašna iz Srbije je 13. necarinska barijera koju su Makedonci postavili u poslednjih osam godina - rekao je Ljajić i dodaje da je svakodnevno na vezi sa makedonskim vlastima, a koliko je situacija oko brašna ozbiljna, pokazuje i to što će sastankom predsedavati premijer Zoran Zaev. ŠTETA 180.000 EVRA ZA tri nedelje, otkako je Makedonija za srpsko brašno ponovo spustila rampu na svojim granicama, naši proizvođači su izgubili 180.000 evra. Iz udruženja "Žitounija" kažu da je izvoz smanjen za 1.000 do 2.000 tona brašna, a da su gubici od 200.000 do 400.000 evra mesečno.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ljajić danas u Skoplju sa Nikolovskim o izvozu brašna

Izvor: BKTV News, 07.Mar.2018, 12:50

Zbog problema s izvozom brašna u Makedoniju usijale se telefonske linije, a ministar trgovine Ljajić otputovao u Skoplje. ..Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić boravi danas u Skoplju, gde će sa svojim makedonskim kolegom pokušati da nađe rešenje za probleme nastale u izvozu brašna iz Srbije,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.