Ovo će biti rekordna godina za turizam Srbije

Izvor: B92, 16.Jan.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo će biti rekordna godina za turizam Srbije"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić očekuje da će 2015. godina biti rekordna za turizam Srbije, kako u pogledu prihoda, tako i po broju turista.

"Činjenica je da Srbija godinama unazad ima dvocifreni rast broja stranih turista", rekao je Rasim Ljajić u izjavi Tanjugu, dodajući da je i prošle godine povećan broj stranih gostiju, ali da konačni podaci još nisu poznati.

On je dodao i da imamo pad broja domaćih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turista zbog male kupovne moći i poplava u maju i oktobru.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Ljajić je kazao da je u toku priprema dva važna dokumenta - izmena i dopuna Zakona o turizmu i Strategije razvoja turizma za narednih 10 godina.

"Turizam je oblast koja realno može značajno da doprinese rastu srpskog bruto domaćeg proizvoda (BDP)", istakao je Ljajić.

On je rekao da su u budžetu za 2015. predviđena sredstva za razvoj turističke infrastrukture, pre svega na Dunavu, u planinskim centrima i banjama, koji su, dodao je, pored Beograda, najznačajniji turistički resursi Srbije.

Za puno korišćenje turističkih potencijala potreban je organizovani nastup države, znatno veća ulaganja i bolji marketing, naveo je Ljajić, napomenuvši da će 15. februara početi kampanja po inostranstvu namenjena dijaspori, kako bi je animirali da dolazi u Srbiju, ali i da bude promoter našeg turizma u svetu.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je samo od januara do novembra 2014. godine boravilo ukupno 2,03 miliona turista, koliko prošle godine za 11 meseci.

Pri tome je domaćih turista bilo 1,08 miliona, ili za devet odsto manje, ali su oni činili 53 odsto ukupnog broja gostiju. Inostranih gostiju je bilo 952.127, što je porast od 12 odsto.

Turisti su ukupno ostvarili 5,7 miliona noćenja, za sedam odsto manje nego u uporedivom razdoblju prošle godine. Od toga su domaći turisti imali 3,7 miliona noćenja, što predstavlja pad od 14 odsto i čini 65 odsto od ukupnog broja noćenja.

Strani gosti su ostvarili dva miliona noćenja, ili za devet odsto više nego 2013.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.