Otvoren paviljon Srbije na sajmu u Kini

Izvor: RTS, 08.Sep.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren paviljon Srbije na sajmu u Kini

U Sjamenu na Međunarodnom kineskom sajamu investicija i trgovine CIFIT 2019, Srbija je svečano otvorila svoj paviljon. To je prilika da Srbija, koja je počasni gost sajma, privuče nove investitore i poveća plasman srpske robe na veliko tržište Kine. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi delegacija Vlade i 20 naših preduzeća.
Ministar trgovine i turizma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rasim Ljajić rekao je da je za Srbiju veliko priznanje da bude počasni gost na sajmu koji je najveći u Kini i koji će, smatra, vrlo brzo postati jedan od najvećih u svetu.

"Verujem da smo se dobro i uspešno predstavili na sajmu i ovo je dobra prilika da predstavimo Srbiju kao investicionu i turističku destinaciju i da povećamo našu vidljivost na tržištu Kine i obezbedimo nove kineske investicije i veći plasman srpske robe na tržište Kine", istakao je Ljajić.
Navodi da Srbija još uvek ima veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom dodajući da nije relano očekivati da to bude izbalansirano zbog veličine zemalja i ekonomija.
Međutim, kaže, ohrabruje činjenica da u prvoj polovini ove godine postoji rast izvoza za 213 odsto.
"Ukoliko se obezbedi izvoz novih proizvoda u Kinu, verujem da će se naš izvoz na kinesko tržište značajno povećavati i samim tim smanjivati spoljnotrgovinski deficit", napominje Ljajić.
Prema njegovim rečima, Kina najviše investira u infrastrukturu u Srbiji – vrednost svih projekata koji su realizovani i koji će biti je oko 7,5 milijardi evra.
"Druga oblast su kineske investicije u srpsku privredu, pre svega u Boru i u Železari Smederevo. Imamo dve kineske kompanije koje su u prva tri izvoznika u Srbiji što je veliki uspeh i za te kompanije, ali govori i o poslovnoj klimi i ambijentu u našoj zemlji", dodaje Ljajić.
Najveća privatna investicija u srpskoj privredi je, kaže, kineska kompanija "Linglong" u Zrenjaninu.
"Imali smo sastanak sa predstavnicima te kompanije da ubrzamo čitavu proceduru izgradnje i počinjanja proizvodnje. Oni su zadovoljni onim što je učinila Vlada Srbije da ta investicija dođe u Srbiju i sa svim onim što činimo da ukupni ambijent dalje unapređujemo", naveo je Ljajić.
Govoreći o oblasti turizma, ministar je rekao da je ta oblast važna jer se ceo svet bori da dođe do turista iz Kine, iz koje svake godine više od 150 miliona ljudi putuje širom sveta.
Turisti iz Kine su, navodi, prvi put najbrojniji u Srbiji.
Antić: Dugoročni benefiti za Srbiju
Ministar energetike Aleksandar Antić je napomenuo da je Srbija jedna od prvih država koja je dala podršku inicijativi "Pojas i put" koja je, kaže, koncept saradnje među državama, ljudima i to na svim nivoima.
"Srbija je prva država koja sa Narodnom Republikom Kinom ima potpisan bilateralni sporazum o saradnji na projektu ‘Pojas i put‘. Srbija je, verujem, uspela da razume tu inicijativu predsednika Sija i sa druge strane uspela da prepozna sve benefite za Srbiju", navodi Antić.
Kroz inicijativu "Pojas i put" Srbija je, kaže, za sebe obezbedila značajne projekte koji jačaju srpsku infrastrukturu.
"Činjenica da mi u ovom trenutku modernizujemo pruge, gradimo auto-puteve, u projektima koje razvijamo sa kineskim kompanijama, je nešto što donosi dugoročni benefit za Srbiju", ističe ministar energetike.

U sklopu sajma se, navodi, održavaju brojni bilateralni susreti i forumi kojima se kreiraju politike za buduće vreme.
"Ono što je za Srbiju važno je da ima ovako visoko mesto i visoko uvažavanje u ovom formatu. To je posledica jedne velike energije koja je u proteklom periodu uložena u jačanje odnosa sa Narodnom Republikom Kinom", napominje ministar energetike.
Predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić su ostvarili, kaže, jedan snažan lični odnos.
"Mi iz ovoga sada, pre svega očekujemo nove kineske investicije. Mi smo puno toga uradili u infrastrukturi i kreiranju ambijenta kroz međudržavne odnose, ali dimenzija koja donosi najveće benefite Srbiji u budućnosti su direktne kineske investicije i mi smo po tom pitanju već napravili najznačajniji progres", ukazuje Antić.
Na štandu Srbije je 19 kompanija. "Očekujem da će citav niz susreta koji će oni imati ovde danas i narednih dana dovesti do novih projekata, novih investicija i, verujem, dodatne energije u investiranju u Srbiju", navodi ministar.
Trivan predstavio projekte 
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao član srpske delegacije na sajmu u Kini, predstavio je kineskim zvaničnicima i predstavnicima kineskih i drugih stranih kompanija konkretne projektne i investicione mogućnosti u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji.
Zaštita životne sredine u svim njenim aspektima jedno je od strateških opredeljenja Republike Srbije, a ujedno finansijski i administrativno zahtevna oblast koja zahteva velika investiciona ulaganja, rekao je Trivan na Brifingu na temu investicione klime u Srbiji.

Ukazao je da je za potrebe investicionog i finansijskog planiranja u sektoru otpadnih voda pripremljen Višegodišnji investicioni i finansijski plan.
Do sada je procenjeno da je potrebno više od 8,5 milijardi evra sredstava za aproksimaciju u čitavoj oblasti, od čega najviše za ulaganja u infrastrukturu za upravljanje vodama, rekao je ministar.
Trivan je objasnio da je plan prioritetnih investicija izrađen za projekte koji počinju do 2029. godine, na osnovu detaljnih lista infrastrukturnih projekata kada su u pitanju potrebne investicije u infrastrukturu u sektoru otpada, otpadnih voda i vode za piće.
Ministar Trivan je i danas imao niz razgovora sa predstavnicima srpskih kompanija koje su se predstavile na CIFIT-u, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija koje su već investirale u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.