Najavljuju dolazak ministara u Niš

Izvor: JUGpress.com, 24.Dec.2018, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljuju dolazak ministara u Niš

NIŠ

Početkom 2019 lokalne samouprave Nišavskog upravnog okruga posetiće ministri Zlatibor Lončar, Rasim Ljajić i Slavica Đukić Dejanović – čulo se danas na sastanka Saveta Nišavskog upravnog okruga kome su prisustvovali predsednici opština sa ove teritorije, kao i predstavnik grada Niša, gradski većnik Bratislav Vučković.

 Predstavnici lokalnih samouprava kao i nadležni u Nišavskom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << upravnog okrugu zadovoljno završavaju ovu godinu i ulaze sa velikom dozom optizmima u 2019.  S obzirom na to je mnogo i planova i predloga na kojima će se raditi tokom iduće godine, zaključak je ovog skupa.

Pored problema sa kojima su suočeni i koje je potrebno rešavati tokom iduće godine, prisutni su izneli svoje mišljenje o tome sa kojim ministrima bi želeli naredne godine da se sretnu. Pored već pomenutih ministara predsednici opština izrazili su želju da opštine poseti Zorana Mihajlović, i pre svih Branko Ružić, ministar lokalne samouprave.

„Ono što će biti prioritet u idućoj godini je dolazak ministra zdravlja Zlatibora Lončar koji će, pre svega da obiđe seoske ambulante da vidi u kakvim se uslovima leče pacijenti i da vidi u kakvim uslovima rade zaposleni“, rekla je  Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga koja je ujedno najavila i dolazak  ministarke Slavice Đukić Dejanović kako bi sagleda situaciju u vezi sa parama i projektima koji su realizovani u upravnom okrugu, a koji su vezani za pronatalnu politiku. Ona bi trebalo da dođe sredinom januara.

Dragana Sotirovski je dodala da očekuje i dolazak ministra Rasima Ljaića, budući da je jedan od prioriteta u idućoj godini stvaranje integrisanog turističkog proizvoda i stavarnje buduće turističke regije u jugoistočnoj Srbiji što će biti zadatak Nišavskog upravnoh okruga i lokalnih samouprava.

„Saradnja načelnice Nišavksog upravnog okruga Dragane Sotirovski bio je jedan od preduslova rešavanja problema sa kojima se srećemo jer smo, zahvaljujući njoj, bili u prilici da se sretnemo sa mnogim resprnim ministrima“, rekla je Jelena Trofunović, predsednik opštine Svrljig. „Sastanci sa ministrima su nam i najznačajniji kako bi smo i njih upoznali sa problemima sa kojima se srećemo na terenu i kako se zakoni i propisi primenjuju u praksi. Ono što je pozitivno za razliku od ranijih susreta koje smo imali jeste što smo uradili kompletnu rekonstrukciju puta od Svrljiga prema Staroj Planini za šta smo veliku podršku imali od ministarke Zorane Mihajlović. Dobili smo i sredstva za rekonstrukciju vrtića na konkursu kod ministarke Slavice Đukić Dejanović, a dogovarali smo i korake za druge projekte“.

Jelena Trifunović je dodala da “nekada statisika ne predstavlja stvarno stanje na terenu posebno kada se radi o opštinama kao što su naše koje su nerazvijene, razuđene i sa malim brojem stanovnika, a opet imamo želju da te opštine zadržimo u životu

Jedan od problema sa kojima se ove opštine sreću je i odlazak ljudi, pa same lokalne samouprave preduzimaju odgovarajuće mere kako bi stanovništvo zadržali.

„Manji broj rođene dece je problem koji je prisustan u svim opštinama pa smo doneli niz mera za podršku populacionoj politici. Izdvajamo srestva za zaključenje brakova, za novorođenu decu, za porodilju. Uveli smo i besplatan prevoz za naše srednjoškolce i studente , sve što smo prepoznali kao urgentne probleme, a u našoj su nadležnosti, mi smo pokušali da rešimo sami“, dodala je Jelena Trifunović.

Prema rečima Dobrice Stojkovića, predsednika opštine Ražanj veliki broj poslova je završen i to nakon sastanka sa resornim ministarima.

„Dugo godina nije bila prava spona i pravi kontakt između okruga i države“, dodao je Stojković. „Sada je stanje sasvim drugačije, ministri nam redovno dolaze što je za nas sa lokalnog nivoa veoma značajno, pre svega da se vidimo „oči u oči“ i da transparentno iznesemo svoje probleme. To je dovelo i do konkretnih rešavanja nekih naših problema. Kod nas je realizovan veliki projekat, rekonstrukcija puta između Paraćani i Aleksainca koji prolazi kroz našu opštinu , a u narednom periodu nas očekuje i okončanje drugih projekata“.

Stojković je dodao da bi voleo da se nastavi saradnja lokalnih samouprava sa ministarstvima.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.