Ljajić posetio stare iz doma u Bačkoj Topoli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić posetio stare iz doma u Bačkoj Topoli

BAČKA TOPOLA -

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas u Bačkoj Topoli da je ideja ministarstva da u naredne tri godine 80 odsto opština u Srbiji bude pokriveno dnevnim boravcima za stare osobe.

On je rekao da će biti izdvojena značajna finansijska sredstva iz budžeta za narednu godinu, IPA fondova i drugih donatorskih organizacija sa ciljem da se starim osobama posveti posebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pažnja.

Ljajić je nakon obilaska dnevnog boravka za stare u Bačkoj Topoli u okviru obeležavanja 1. oktobra, Međunarodnog dana starih, istakao da u Srbiji živi oko 1,2 miliona starih što znači da 17,5 odsto populacije pripada toj kategoriji stanovništva.

Ministar je rekao da smeštaj u domovima za stare i gerontološkim centrima nije nešto što treba da bude primarna politika, već je potrebno da se za njih razviju usluge na lokalnom nivou poput dnevnih boravaka i pomoći u kući. Time se, kako je kazao, omogućava lakša komunikacija sa rodbinom i prijateljima i puna socijalizacija starih u društvo.

"Posebna briga će se voditi zbog uticaja globalne ekonomske krize, jer stari spadaju u jednu od najsiromašnijih populacija", rekao je Ljajić i naveo je da više od 10,1 odsto ljudi iznad 65 godina starosti živi ispod granice siromaštva.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini ima oko 4.000 starih koji su smešteni u domovima tako da Vojvodina ima relativno dobru pokrivenost gerontološkim centrima i sličnim ustanovama, ali kao i u celoj zemlji ima malo usluga na lokalnom nivou, poput dnevnih boravaka.

Ministar je rekao da se trenutno grade dva doma za smeštaj starih, u Užicu i Valjevu, a da su najveći problemi nedovoljan kapacitet i njihova neravnomerna zastupljenost po teritoriji Srbije.

Sekretar opštinskog Crvenog krsta u Bačkoj Topoli Tibor Lešter kazao je da je potrebno obezbediti još dva miliona dinara kako bi se dnevni boravak u toj opštini završio, a taj novac je potreban kako bi se uradila spoljašnja izolacija zgrade i okrečio unutrašnji deo.

Predsednik Opštinskog udruženja penzionera Dragutin Lekić naveo je da se u dnevnom boravku, gde svakodnevno boravi oko 40 starih,organizuju takmičenja u pikadu, da postoji likovna sekcija, kao i da bi uskoro trebalo da bude organizovana i sekcija za ručne radove.

Ministar Ljajić je tokom posete dnevnom boravku odigrao partiju remija sa korisnicima (u kojoj je pobedio), nakon čega je tom dnevnom boravku poklonio televizor.

U okviru dnevnog boravka u Bačkoj Topoli, koji je otvoren krajem prošle godine sredstvima donatora, lokalne samouprave i Ministarstva rada, nalazi se i Narodna kuhinja koja dnevno može da obezbedi 1.000 obroka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.