Ljajić: Srbija posvećena principima antifašizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Srbija posvećena principima antifašizma

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas u spomen parku Jajinci da Srbija odlučno odbacuje svaki oblik istorijskog revizionizma i da je posvećena principima antifašizma i očuvanju dostojanstvenog sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.

"Država Srbija odlučno odbacuje svaki oblik istorijskog revizionizma, relativizaciju zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata kao i svaki oblik neonacizma, neofašizma i mržnje prema pripadnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugih naroda i veroispovesti", rekao je Ljajić.

Najveće stratište u Srbiji

U spomen parku Jajinci danas je održana državna komemoracija u znak sećanja na 80.000 ubijenih na tom stratištu tokom Drugog svetskog rata.

"Na mestu najvećeg stradanja u našoj državi tokom Drugog svetskog rata želim posebno da naglasim posvećenost i opredeljenost Republike Srbije principima antifašizma i očuvanju dostojanstvenog sećanja na sve nevino stradale tokom tog rata", rekao je Ljajić.

On je kazao da u poslednje vreme "pojedinci i grupe koji pokušavaju da promovišu neonacizam, mržnju i nasilje" uz upozorenje da država protiv njih preduzima "energične mere".

"U Srbiji neće biti omogućeno delovanje takvim ekstremističkim organizacijama i grupama koje su neodgovornim ponašanjem naneli ogromnu štetu svojoj domovini i njenom ugledu u svetu", rekao je ministar.

Ljajić je poručio da "Srbija svakom svom građaninu garantuje potpunu sigurnost i ravnopravnost i svako ko bude pokušao da to naruši biće najstrože sankcionisan".

Dug prema novim generacijama

Okupljenima se obratio i zatočenik logora na Banjici Ljubomir Zečević koji je podsetio da su Jajinci najveće stratište u Srbiji tokom Drugog svetskog rata gde su "tokom više od tri godine svakog trećeg ili četvrtog dana streljani zatočenici iz logora na Banjici, starog sajmišta i drugih logora".

Zečević je kazao da je memorijalni kompleks u Jajincima "zasigurno i upozorenje svima koji podsticani revanšističkom ostrašćenošću pokušavaju da pristrasno i netačno prikažu antifašizam u Srbiji da krivotvore istoriju i rehabilituju kolaboraciju".

"Svaka namera da se obezvredi istina o antifašizmu u Srbiji i njegovom doprinosu u pobedi saveznika mora naići na osudu naše demokratske javnosti, jer je to naša civilizacijska i moralna obaveza prema istoriji, dug prema žrtvama fašističkog zločina i dug prema novim generacijama i to je najmanje sto možemo da očekujemo od aktuelne vlasti", rekao je Zečević.

Na spomen obeležje u Jajincima vence su pored Ljajića, položili zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić, delegacija preživelih logoraša sa područja Srbije i delegacija Vojske Srbije.

Prvi put posle 65 godina venac na spomenik u Jajincima položila je nemačka delegacija u kojoj su bili visoki predstavnik ambasade te zemlje u Beogradu i izaslanik nemačkog ministarstva odbrane.

Komemoraciji koja je održana uz najviše državne i vojne počasti, prisustvovali su visoki zvaničnici više od 30 diplomatskih predstavništava u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.